Redders waarschuwen na verdrinking van tiener in bewaakte zone: "De zee zag er kalm uit, maar ze was verraderlijk"

Dat een 17-jarige jongen gisterenmiddag kon verdrinken in een bewaakte zone aan zee, komt als een schok voor de reddingsdiensten. Het blijft een spijtig ongeval, dat mogelijk verband houdt met "springtij", waardoor de zee erg verraderlijk kan zijn, klinkt het. 

"Alles wijst in de richting van een spijtig ongeval", zegt het parket van West-Vlaanderen. "Vermoedelijk is het slachtoffer door de onderstroom in moeilijkheden gekomen, waardoor hij niet meer kon terugzwemmen."

Op het ogenblik dat de 17-jarige jongen verdronk in Oostende, leek het een rustige dag op het water. Dat bevestigt Bart Van Eechoute, hoofdredder in Middelkerke: "De zee was effectief kalm, er was weinig wind. Maar we zitten in een periode van springtij. Dat duurt enkele dagen, en het betekent dat er erg veel stroming is. Die was gisteren het sterkst rond vier, vijf uur in de namiddag (het tijdstip waarrond de jongen vermist raakte, red.), en die kan toch makkelijk tot vier kilometer per uur halen. Dat is aanzienlijk."

Waarnemend burgemeester Kurt Claeys in het late journaal: "Ik denk dat we hier moeten spreken van een heel jammerlijk ongeluk".

Videospeler inladen...

Het gaat niet om een onderstroming, maar om een volledige verplaatsing, zegt Van Eechoute: "De hele watermassa verplaatst zich parallel met de kustlijn, in de richting van Nederland. En iedereen die erin zit, beweegt mee. Hoe verder in zee je gaat, hoe sterker de stroming is."

Dat springtij kan dus enkele dagen duren, maar op dit ogenblik is de sterkste periode achter de rug. "Het speelt zich altijd af in de drie dagen na nieuwe of volle maan. Nu neemt het langzaam weer af, maar over veertien dagen krijgen we opnieuw springtij." De boodschap blijft dus om altijd voorzichtig te zijn."De zee is verraderlijk, ook als ze er kalm uitziet. Zeker voor kinderen, die niet altijd het gevaar beseffen en denken dat alles rustig is, blijft de zee gevaarlijk. Dus wees voorzichtig."

Reddingsdienst: "Dit is extreem uitzonderlijk"

Gelukkig blijft het erg uitzonderlijk dat iemand verdrinkt in een zone die door redders bewaakt wordt. "Het is voor ons allemaal een enorme schok", zegt An Beun van de kustreddingsdienst IKWV. "Het is echt een van de eerste keren dat zoiets gebeurt. Zwemmen in een bewaakte zone is in principe heel veilig. Maar op dagen zoals gisteren, waarop het strand helemaal vol zit, kunnen er jammer genoeg toch nog ongevallen gebeuren. Dat is natuurlijk voor de redders en voor andere betrokkenen een vreselijk verhaal."

Beluister hier het gesprek met An Beun van de kustreddingsdienst bij Radio 2 West-Vlaanderen

Radio 2

"Laat ons ook niet vergeten dat de redders allemaal jonge mensen zijn. Ze zijn goed opgeleid, dat wel. Maar zoiets extreems is voor hen ook een enorm harde klap. Gelukkig krijgen ze voldoende ondersteuning en vinden ze ook veel steun bij elkaar. Ze zijn een hechte groep."

De redders zijn allemaal jonge mensen. Voor hen is dit een enorme klap

An Beun, kustreddingsdienst IKWV

Volgens Beun gaat het allicht om een spijtig ongeval. "Het ging om iemand die blijkbaar niet goed kon zwemmen. Het was een heel goed idee van die vriendengroep om samen het water in te gaan, dat raden we de mensen altijd aan. Maar ze zijn elkaar uit het oog verloren en hebben zelf een tijd gezocht. Het was ook een drukke dag, waarop de redders veel in de gaten moesten houden, en daardoor mogelijk niet meteen hebben opgemerkt dat er iets scheelde."

De kustreddingsdienst zal bestuderen wat er precies gebeurd is om er lessen uit te trekken. En er komt dus begeleiding voor de redders. "Maar de zomer gaat natuurlijk door, en het blijft goed weer. Dus vandaag wordt ongetwijfeld weer een drukke dag. Dus onze redders moeten er opnieuw staan en hun werk doen. En ze zullen opnieuw hun uiterste best doen om iedereen een veilige dag te bezorgen."

Waar moet je rekening mee houden als je in zee gaat zwemmen? In deze archiefvideo van 3 jaar geleden zetten we het allemaal op een rijtje:

Videospeler inladen...

Meest gelezen