Foto: Radio 2

Paaltjes moeten Mariabeelden aan Antwerpse gevels beschermen tegen vrachtwagens

Antwerpen plaatst paaltjes om de Mariabeelden aan gevels in de stad te beschermen. De aanleiding is een reeks aanrijdingen waarbij enkele beelden schade opliepen. Door de paaltjes zullen bestuurders van vrachtwagens hun bocht ruimer moeten nemen, waardoor ze de beeldjes niet raken. "De Mariabeelden zijn een deel van ons erfgoed en dat moeten we beschermen", zegt schepen voor toerisme en mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Samen met de vzw Kruis en Beeld zet de stad Antwerpen zich in om Mariabeelden in de straten te beschermen. "We gaan eerst samen met de vzw bekijken op welke plekken er juist Mariabeelden zijn", vertelt Kennis. "Daarna gaan we paaltjes plaatsen, zodat de vrachtwagens hun bocht ruimer nemen en de beelden niet raken."

De mensen hebben die beelden geplaatst voor bescherming. Nu is het onze beurt om de beelden te beschermen

Koen Kennis (N-VA), schepen voor toerisme en mobiliteit

In Antwerpen staan er op heel wat hoeken van straten Mariabeelden. "De patrones van Antwerpen is Onze Lieve Vrouw. Het is een moederfiguur, waar we terechtkunnen voor bescherming. De mensen hebben die beelden vroeger in hun wijken gezet om die bescherming af te smeken", vertelt Kennis. "Nu gaan wij op onze beurt de beelden beschermen."

De vzw Kruis en Beeld werkt wel enkel binnen de Leien. Daar staan al zo'n 160 beelden. "Die beelden worden door Kruis en Beeld gecontroleerd en onderhouden. Buiten de Leien zijn er natuurlijk nog veel meer beelden", zegt Kennis. 

Met deze paaltjes willen ze de Mariabeelden aan gevels beschermen
Foto: Radio 2
Paula Sörnsen van vzw Kruis en Beeld poseert bij een van de Mariabeelden
Foto: Radio 2

Meest gelezen