Videospeler inladen...

Taliban nemen op één na grootste stad Afghanistan in, VS en VK sturen extra militairen voor evacuatie ambassade

In Afghanistan zeggen de taliban dat ze nu ook Kandahar, de op een na grootste stad van het land, controleren. Verschillende landen waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada sturen militairen om het vertrek van hun ambassadepersoneel te begeleiden. 

Aan een snel tempo vallen de Afghaanse steden in handen van de taliban. Enkele uren na de val van de westelijke grootstad Herat, claimden de extremistische strijders van de taliban dat ze nu ook Kandahar in handen hebben, in het zuiden van het land. Dat is ook bevestigd door de lokale overheid. Alleen de luchthaven zou nog in handen zijn van het leger. Daarmee hebben ze de controle heroverd over de tweede en derde stad van Afghanistan.

Kandahar is tot nu toe de  belangrijkse prijs voor de taliban. Met meer dan 614.000 inwoners is het de tweede stad na Kaboel, maar voor hen is het  belangrijker. Het is een economisch centrum in het zuiden van Afghanistan en was in de 18e eeuw de hoofdstad van het Afghaanse koninkrijk. Ook onder het talibanregime (1996-2001) was Kandahar hun zetel. Kandahar is ook een belangrijk cultureel en historisch centrum voor de Pashtun, de dominante bevolkingsgroep waarop de taliban steunen.

Ook Lashkar Gah, de hoofdstad van de provincie Helmand, in het zuidwesten van Afghanistan zou in handen gevallen zijn van de taliban. Daar kregen de militairen en het bestuur 48 uur de tijd om de stad te verlaten. 

In 8 dagen heeft de fundamentalistische groep nu de helft van alle provincies in handen gekregen, en controleren ze grote delen van het noorden, het westen en het zuiden van het land.

BEKIJK: Deze video legt je in 1 minuut de woelige geschiedenis uit van de taliban. 

Taliban nemen veteraan-krijgsheer Ismail Khan gevangen

Bij de val van de westelijke stad Herat heeft ook de 71-jarige krijgsheer en topfiguur Ismail Khan zich overgegeven aan de taliban. Die zouden in ruil zijn veiligheid garanderen. 

Ismail Khan of "de Leeuw van Herat" is - net als de in 2001 door Al Qaeda vermoorde Ahmad Shah Massood - een van de historische leiders van de Jamiat-e Islam-militie die vooral steunde op de Tadzjiekse minderheid en die de kern vormde van de "Noordelijke Alliantie". Beiden waren veteranen van de oorlog tegen de Sovjets (1980-1988) en daarna in de burgeroorlogen tegen de taliban. Enkele weken geleden joeg de militie van Ismail Khan de taliban nog uit Herat.

Begin juli aanvaardde de Unesco -de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties- het verzoek van Afghanistan om Herat op de lijst van werelderfgoed te plaatsen. Herat heeft tal van monumenten uit de 14e en 15e eeuw toen het het brandpunt was van een culturele islamitische renaissance onder de Timoerieden-dynastie. (Lees verder onder de foto).

Afghaanse politie en militairen bij een checkpoint in Kaboel.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Tienduizenden Afghanen op de vlucht voor de taliban

"De snelle val van de grote Afghaanse steden is een bewijs dat het Afghaanse volk ons verwelkomt", dat heeft een woordvoerder van de taliban gezegd aan de Arabische nieuwszender Al Jazeera. De realiteit is dat tienduizenden Afghanen op de vlucht geslagen zijn voor de groep.

Volgens de Verenigde Naties zou de verovering van Kaboel catastrofale gevolgen hebben voor de bevolking. Daar kamperen nu al duizenden vluchtelingen in de openlucht in parken en op pleinen. Maar voorlopig is er weinig hoop op een politieke oplossing. Ook in andere steden troepen duizenden vluchtelingen samen op straat. 

Veel mensen vluchten voor oorlogsgeweld, maar vrezen ook een nieuw terreurregime van de taliban. Die zouden decennia van vooruitgang in onderwijs en vrouwenrechten ongedaan willen maken in de naam van traditie en religie. De sjiitische Hazara's die ook in buurland Pakistan het mikpunt zijn van geweld, zouden vooral te vrezen hebben van de fundamentalistische soennitische taliban. Iran heeft de taliban daarvoor al gewaarschuwd.

Meest gelezen