Duizenden mensen eren Gentse olympiërs tijdens boottocht

Een week na de Olympische Spelen in Tokyo kregen de Gentse atleten vanavond een warme ontvangst in de Gentse binnenstad van duizenden mensen die hen opwachtten langs het water. De olympiërs maakten een boottocht van een uur op het water onder een aanhoudend applaus en een lekker zomerzonnetje. Belgische vlaggen sierden de bruggen waar ze onderdoor voeren. Volgens de lokale politie verliep de tocht zonder incidenten. 

De prestaties van de Gentse olympiërs mochten er best zijn. Marathonloper Bashir Abdi haalde brons, hockeyspelers Florent Van Aubel en Antoine Kina goud. Verder waren er nog Imke Vervaet die goed presteerde op de atletiekpiste en roeier Tim Brys die ook een finaleplaats haalde in zijn discipline. 

"Kippenvel", was de reactie van medaillewinnaar Bashir Abdi toen hij tijdens de boottocht enthousiast werd toegejuicht. "Ik heb hetzelfde gevoel als toen ik mijn medaille kreeg in het olympisch stadion."

Videospeler inladen...

Aparte sloep

De huldiging op het water was een idee van Bert Misplon van de atletiekclub uit Gentbrugge waar Bashir Abdi lid van is en van muzikant Frederik Sioen. De laatste maakte de hele tocht mee met een muziekbandje in een aparte sloep en hield de sfeer er in met aangename fanfaremuziek. 

Rond 18 uur was de tocht langs de Predikherenlei, de Lindenlei, de Ajuinlei en de Graslei afgelopen en ging het volk terug naar huis of namen ze er het nog eens goed van. Het aangename zomerweer was niet alleen een mooi decor voor de huldiging, maar ook voor een terrasje achteraf.

Meest gelezen