Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Waals minister van Begroting Crucke: "Werklozen en mensen zonder papieren inzetten bij wederopbouw overstromingen"

Waals minister van Begroting en Financiën Jean-Luc Crucke (MR) wil werklozen en mensen zonder papieren inzetten bij de wederopbouw na de overstromingen een maand geleden. Dat zegt hij in Le Soir en herhaalt hij aan onze redactie. "Als die mensen willen werken en bekwaam zijn om het te doen, dan zou ik niet begrijpen waarom we ze niet zouden inzetten", zegt hij aan VRT NWS.

Het is precies een maand geleden dat het water een spoor van vernieling trok door delen van de provincies Luik en Namen. Er vielen 37 doden en de materiële schade is enorm. Het rampgebied is enorm, niet minder dan 240 van de 262 Waalse gemeenten werden in meer of mindere mate getroffen. Onder meer de Civiele Bescherming en het leger springen bij om de slachtoffers te helpen, maar dat is niet genoeg, zegt Crucke.

Ook vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om de getroffen regio te helpen, stelt onze ploeg ter plaatse vandaag vast:

Videospeler inladen...

De Waalse minister van Begroting en Financiën wil aan tafel gaan zitten met de federale regering. Hij wil er spreken over fiscale oplossingen, maar ook rechtstreekse materiële en financiële hulp. "Premier Alexander De Croo heeft gezegd dat hij ons niet ging laten vallen, dat wil zeggen dat hij ons kan helpen bijvoorbeeld met begrotingsmiddelen", zegt Crucke aan VRT NWS.

Wallonië kan het niet alleen aan, benadrukt Crucke. Al geeft hij wel toe dat er ook al Europese hulp beloofd is en dat ook de verzekeringsmaatschappijen delen van de kostprijs van de wederopbouw op zich gaan nemen. Toch kan het federale niveau volgens hem nog meer doen. "Solidariteit bestaat niet alleen binnen Wallonië en moet ook op nationaal vlak gebeuren."

Concreet stelt Crucke nog voor om de Waalse werklozen te activeren en in te schakelen bij de wederopbouw in de getroffen regio. "Ik denk aan de 200.000 mensen bij ons die geen werk hebben", zegt hij. Ook mensen zonder papieren zouden voor Crucke kunnen ingeschakeld worden. "Het gaat om mensen die al in België zijn en soms al jaren in het zwart werken", zegt hij.

"Als ze willen werken en bekwaam zijn, dan zou ik niet begrijpen waarom ze we niet zouden inzetten", zegt Crucke nog. "Ik vraag aan de federale regering om dat met goede wil op te lossen en niet alleen met ideologie. Je moet je niet aan je ideologie vasthouden, omdat die mensen niet van Belgische afkomst zijn."

Meest gelezen