Grote vloot van Nederlandse vissers vaart uit tegen windmolenparken op zee: "Visserij en ecosysteem lijden eronder"

Een vloot van 57 Nederlandse vissersboten is naar een groot windmolenpark gevaren op het IJsselmeer. Het is een protestactie tegen de bouw van grote windmolenparken op het IJsselmeer en de Noordzee. Volgens de vissers brengen die de toekomst van de visserij in gevaar.

Wie in het noorden van Nederland al eens bij het IJsselmeer is geweest, herinnert zich het idyllische vergezicht van vele boten. Maar wie vandaag in de buurt van de Afsluitdijk komt, die het IJsselmeer scheidt van de Waddenzee, zal er opvallend veel vissersschepen samen zien. 

IJsselmeerkotters, garnalenkotters en Noordzeekotters - 57 in totaal - zijn er sinds vanochtend samengekomen om te protesteren tegen de bouw van grote windmolenparken in het IJsselmeer en op de Noordzee. Het gaat om het windmolenpark Fryslan, waar 89 windturbines worden neergezet. (Lees verder onder de beelden van NOS-collega Edwin van den Berg.)

Het is een protestactie van de actiegroep Eendracht Maakt Kracht. Ze voelen zich bedreigd door de bouw van de grote windmolenparken in Nederland. “De windmolens nemen heel veel beslag op de ruimte waar wij juist vissen”, zei Martijn van den Berg, vlak voor hij uitvoer, in “De ochtend” op Radio 1.

Door deze windmolens verandert de hele zeestroming waardoor de vissen niet weten wat hen overkomt.

Visser Martijn van den Berg

“De windmolens worden gebouwd op de allerbeste visplekken en daar mogen wij tegenwoordig niet meer komen”, klaagt hij. “De vis verdwijnt gewoon op die plekken door de windmolens." 

"Door deze windmolens verandert de hele zeestroming waardoor de vissen niet weten wat hen overkomt. Door de windmolens komen de visjes niet meer op de plekken waar ze kunnen paren en overleven in de winter. Dus windmolens nemen niet alleen ruimte in, maar hebben ook een invloed op de vis.”

Beluister hier het volledige gesprek met Martijn van den Berg en lees eronder verder:

Geen eendracht

Van den Berg onderkent dat de windmolens een belangrijk middel zijn in de strijd tegen de klimaatverandering. “Wij zijn niet tegen windmolenparken, maar wij vragen dat er zo goed mogelijk gekeken wordt waar ze geplaatst kunnen worden, zodat zowel de visserij als het ecosysteem er geen schade door lijdt.”

Terwijl de actiegroep Eendracht Maakt Kracht heet, is er geen eendracht meer bij de Nederlandse vissers; er zijn twee groepen ontstaan, zegt Martijn van den Berg: “Vissers die willen doorgaan en vissers die uitgekocht willen worden”, en dus betaald willen worden om te stoppen met vissen.  (Lees verder onder de foto's.)

De eerste groep is dus tegen de geplande windmolenparken op zee. Van den Berg vreest dat zijn beroep met uitsterven bedreigd is. “Er is in Nederland sowieso weinig aanwas van nieuwe vissers, omdat er onzekerheid is. En dat is diep triest omdat er geen jonge vissers meer zijn die het van oude vissers overnemen, als ze stoppen. Daardoor - zo vreest Van den Berg - zal de visserij in Nederland op termijn verdwijnen.”

Omdat te voorkomen, doet hij een oproep aan de nieuwe regering die nog gevormd moet worden in Nederland: “Help de vissers. We willen wel innoveren en verduurzamen, maar op deze manier is daar geen mogelijkheid toe.”

Meest gelezen