Open VLD maakt gebruik van nieuw gemeentedecreet in Blankenberge: N-VA-burgemeester Duméry wordt aan de kant geschoven

In Blankenberge wordt N-VA-burgemeester Daphne Duméry aan de kant geschoven. Oppositiepartij Open VLD, de grootste partij van de badstad, heeft van de partijleden een mandaat gekregen om een nieuwe meerderheid op de been te brengen met Vooruit. Hierdoor zou Open VLD'er Björn Prasse automatisch burgemeester worden. Dat is mogelijk door het nieuwe "Vlaamse decreet ter versterking van de lokale democratie".

Na maandenlange onrust binnen het stadsbestuur van Blankenberge is op een speciaal ledencongres van de plaatselijke Open VLD beslist dat de partij gesprekken moet aangaan met de socialisten van Vooruit om een nieuwe coalitie te vormen.

Oppositiepartij Open VLD wil op die manier gebruik maken van het nieuwe gemeentedecreet dat toelaat dat een nieuwe meerderheid een zittende coalitie aan de kant schuift als die niet meer stabiel is. Dat is in Blankenberge al maanden het geval.

Instabiliteit

Op papier vormt de N-VA van burgemeester Daphne Duméry nog altijd een meerderheid met de CD&V en de socialisten van Vooruit. Maar na een hevige ruzie in april stapte Vooruit uit de coalitie. 

Om dossiers goedgekeurd te krijgen, wordt sindsdien met wisselmeerderheden gewerkt. Dat betekent dat als de eigenlijke meerderheid het niet eens raakt, de oppositiepartijen bijspringen om een beslissing te kunnen nemen. 

Het nieuwe “decreet lokaal bestuur”, dat pas sinds gisteren in voege is, maakt het mogelijk dat een nieuwe meerderheid een zittende coalitie aan de kant kan schuiven als die niet meer stabiel is. Een nieuwe meerderheid moet dan een constructieve motie van wantrouwen goedkeuren. En dat lijkt nu dus te gaan gebeuren.

De leden van de lokale afdeling van Open VLD, die met 9 van de 27 zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Blankenberge is, hebben vanochtend het licht op groen gezet om op zoek te gaan naar een nieuwe coalitie.

Net geen 92 procent van de leden van de lokale partijafdeling heeft het fiat gegeven om met Vooruit te gaan praten. Met de 6 zetels van de socialisten erbij zouden de liberalen een nieuwe meerderheid kunnen vormen. 

Nieuwe burgemeester

Het nieuwe gemeentedecreet bepaalt ook dat de grootste partij in de coalitie voortaan de burgemeester moet leveren. Dat moet dan de kandidaat zijn die binnen die partij de meeste stemmen haalde.

Als Open VLD erin slaagt om een nieuwe coalitie te vormen zal de liberaal Björn Prasse N-VA'ster Daphne Duméry opvolgen als burgemeester van Blankenberge.  Bij de gemeenteraadsverkiezingen kreeg hij 1.098 voorkeurstemmen.  Alleen oud-burgemeester Ivan De Clerck kreeg meer voorkeurstemmen binnen de partij, maar die stopte eind 2018 met politiek.

"Sterk mandaat"

In een eerste reactie aan VRT NWS zegt Björn Prasse dat de uitslag van de stemming van vandaag overduidelijk is: "Onze leden hebben zich uitgesproken voor een samenwerking met Vooruit. 92 procent van de meer dan 200 leden die hebben gestemd, heeft zich daarvoor uitgesproken.” 

“Dat geeft ons de mogelijkheid om met een heel sterk mandaat naar Vooruit te stappen en een samenwerking op te zetten. We zullen daar dus ook vandaag nog werk van maken. We zullen nu alles in beweging zetten en alle nodige initiatieven nemen om zo snel mogelijk een gemeenteraad samen te roepen en werk te maken van een constructieve motie van wantrouwen.”  

Bekijk hier de reactie van Prasse uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Daphne Duméry reageert teleurgesteld in een reactie aan VRT NWS. "Er zijn een aantal onderzoeken lopende naar een schepen van Vooruit. Die informatie hebben we gegeven aan Open VLD." 

"Het was aan die partij om te kiezen met wie ze verder in zee ging. Wij zullen nu de dossiers verder opvolgen vanuit de oppositie. Ik was heel graag burgemeester, maar hier stopt het niet. Ik zal mijn rol als gemeenteraadslid opnemen en we zullen ons klaarmaken voor de volgende verkiezingen."

Meest gelezen