AFP or licensors

Canada krijgt vervroegde verkiezingen, premier Trudeau wil zo meerderheid in parlement halen

De Canadezen mogen minder dan twee jaar na de vorige verkiezingen al opnieuw naar de stembus. Premier Justin Trudeau heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd, op 20 september. Trudeau staat sinds 2019 aan het hoofd van een minderheidsregering. Hij hoopt nu de gunstige peilingen, de hoge vaccinatiegraad in het land en zijn aanpak van de pandemie te verzilveren, en mikt op een meerderheidsregering.

De Canadese premier heeft het over een "historisch moment", waarbij de Canadezen kunnen kiezen over hoe ze uit de pandemie kunnen raken. In Canada is ondertussen al meer dan 71 procent van de inwoners volledig gevaccineerd en zo'n 82 procent heeft zeker één prik gekregen. De regering heeft ook zwaar geïnvesteerd om de economie draaiende te houden tijdens de lockdown. Nu moeten er belangrijke beslissingen genomen worden over de herlancering van de economie na de pandemie.

Doordat Trudeau een minderheidsregering leidt, moet hij telkens een beroep doen op de oppositie om nieuwe wetten gestemd te krijgen. De laatste tijd loopt dat niet meer zo goed. Trudeau vindt dat de oppositie te vaak zijn beleid blokkeert. Hij wil nu nieuwe verkiezingen houden, zodat hij een meerderheid kan verwerven in het parlement. Volgens de laatste peilingen doet zijn Liberal Party het goed, maar is een meerderheid nog niet vanzelfsprekend.

Meest gelezen