Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (archieffoto).
Nicolas Maeterlinck

Belgische regering wil onderhandelde oplossing voor Afghanistan, Belgen die vastzitten kunnen ambassade contacteren

Onze regering wenst dat er zelfs na het vertrek van de Afghaanse president Ashraf Ghani nog een onderhandelde, politieke oplossing mogelijk is, waardoor de veiligheid en stabiliteit van Afghanistan gegarandeerd kan worden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) aan onze redactie gezegd. Belgen die vastzitten in Afghanistan worden aangeraden contact op te nemen met de Belgische ambassade in Islamabad in Pakistan.

"We hebben altijd gezegd dat de oplossing voor de stabiliteit en de veiligheid van Afghanistan een politieke oplossing is door de onderhandelingen in Doha en ik hoop dat dit nog het geval zal kunnen zijn maar het is nog veel te vroeg om dat te kunnen zeggen", zei Wilmès. 

De situatie in Afghanistan evolueert immers erg snel en het is momenteel niet mogelijk te voorspellen welke richting het zal uitgaan, zo zei ze.

Een regime van de taliban dat met geweld en de wapens is opgelegd, zal ons land nooit erkennen, zo voegde ze eraan toe. 

Ons leger heeft het Afghaanse leger 19 jaar lang getraind en gesteund en nu blijkt dat het Afghaanse leger nauwelijks weerstand biedt, maar het is volgens Wilmès niet mogelijk om op dit ogenblik te zeggen dat het Belgische leger gefaald heeft op dat vlak. Wel gaf ze toe dat de snelle opmars van de taliban door het land niet verwacht werd. Die opmars is indrukwekkend maar vooral een reden voor bezorgdheid voor iedereen, zeker voor de plaatselijke bevolking, zo zei ze.

Een Amerikaanse militaire helikopter in de buurt van de VS-ambassade in Kaboel.
AFP or licensors

Evacuatie en asiel

Veel landen sluiten hun ambassade in Afganistan en evacueren hun personeel en ook Buitenlandse Zaken is in contact met Belgen in Afghanistan om te zien hoe ze in de meest veilige omstandigheden kunnen terugkeren naar ons land, zei de minister. 

Een tijdje geleden, toen de Belgische missie in Afghanistan afgelopen was en de troepen zijn teruggekomen, werd er gezegd dat een aantal Afghanen en hun gezinnen asiel zouden krijgen in ons land en die dossiers zijn in behandeling bij staatsecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), zei Wilmès. Het gaat om een 20-tal Afghanen die gewerkt hebben voor Europese diensten en als hun dossiers in orde zijn, zullen zij asiel krijgen in ons land. 

Op de vraag of de beslissing om de buitenlandse troepen uit Afghanistan terug te trekken niet te vroeg en overhaast genomen is, antwoordde de minister dat een militaire oplossing voor het conflict niet de juiste oplossing is. Ze herhaalde dat er een politieke oplossing moet komen door onderhandelingen en dat ze daarop hoopte, maar dat het nu nog te vroeg is om te zeggen of dat mogelijk is. 

Wat met Belgen in Afghanistan?

Buitenlandse Zaken zegt dat ze de laatste uren meerdere vragen tot hulp ontvangen heeft van Belgen die in Afghanistan verblijven. "De situatie ter plekke is chaotisch. Mensen die van plan waren om eerstdaags het land te verlaten, kom nu in een onzekere situatie terecht", zegt Wouter Poels van Buitenlandse Zaken. 

"Wij vragen aan alle Belgen in Afghanistan die ergens geblokkeerd zitten of hun plannen om het land te verlaten in duigen zien vallen, om contact op te nemen met onze ambassade in Islamabad in Pakistan. Die ambassade werkt nu de klok rond om te bekijken wie er in de problemen zit en hoe ze tot een oplossing kunnen komen."

België adviseert al een tijd aan landgenoten om Afghanistan te verlaten. Buitenlandse Zaken heeft weet van 34 Belgen die er permanent verblijven. "We hebben die Belgen de afgelopen weken meermaals gecontacteerd, met het advies om zo snel mogelijk het land te verlaten. Tot vanochtend hebben wij geen enkele vraag tot interventie gekregen. Nu komen die vragen wel binnen." 

Er zijn ook Belgen in Afghanistan die er niet permanent verblijven. Elf mensen lieten via de website Travellers Online verstaan dat ze naar Afghanistan zouden trekken. Het is niet duidelijk of dat ook effectief het geval is. Een groep van vijf Belgen ter plaatse heeft wel contact opgenomen met Buitenlandse Zaken. Ze vreesden dat hun terugreis in het gedrang zou kunnen komen. "Maar ze hebben alle vijf zaterdag het land kunnen verlaten", bevestigt Buitenlandse Zaken. Belgen die er bij internationale instellingen werkten, zijn wel reeds vertrokken.

Meest gelezen