BEKIJK - Wat staat Afghanistan en ons te wachten nu taliban weer de plak zwaaien in Kaboel? Dit denkt Rudi Vranckx

Nu de taliban de macht hebben overgenomen in Kaboel, wachten veel Afghanen angstig af en zijn ze onzeker over hun toekomst. Hoe zal hun leven eruit zien onder de taliban? En wat zijn de mogelijke gevolgen voor het Westen? Onze conflictjournalist Rudi Vranckx legt het uit in 3 vragen. 

1. Zal het leven voor de Afghanen veranderen onder de taliban?

Nu de taliban aan de macht zijn, slaat de paniek hard toe bij de Afghaanse bevolking. Terecht, want tussen 1996 en 2001 voerden de taliban een schrikbewind in het land. Meisjes mochten bijvoorbeeld geen onderwijs genieten, vrouwen mochten niet werken en moesten een boerka dragen. Wat blijft daarvan nu overeind?  

Videospeler inladen...

2. Zal de machtsovername van de taliban leiden tot nieuwe aanslagen bij ons?

Onder het vorige bewind van de taliban konden de terreurgroepering Al-Qaeda en haar leider Osama Bin Laden de aanslagen van 11 september plannen. Zullen de taliban ook ditmaal de aanwezigheid van het internationale jihadisme tolereren? 

Videospeler inladen...

3. Is dit een blaam voor de Amerikaanse president Joe Biden, nu de twintigste verjaardag van 9/11 nadert?

Twintig jaar na de start van de oorlog in Afghanistan lijkt de westerse interventie uit te draaien op een mislukt experiment. Bovendien zorgde de oorlog voor honderdduizenden burgerslachtoffers en miljoenen vluchtelingen. Wie treft schuld in dit verhaal? En wat zijn de gevolgen voor de rol van het Westen in de regio? 

Videospeler inladen...

Meest gelezen