Radio 2

Burgemeester De Panne eist ontslag schepen na "machtsgeil verraad"

De burgemeester van De Panne, Bram Degrieck (Het Plan- B), eist het ontslag van N-VA-schepen Cindy Verbrugge, omdat ze een nieuwe coalitie wil vormen met de oppositie. Verbrugge bevestigt voorlopig enkel dat er gesprekken lopen. Het schepencollege heeft ondertussen haar bevoegdheden afgenomen en eist nu haar ontslag.

Na een wissel van de macht in Blankenberge afgelopen weekend, rommelt het nu ook in De Panne. Daar smeedt de oppositie plannen om de huidige burgemeester, Bram Degrieck (Het Plan-B), te vervangen door een nieuwe burgemeester.

De meerderheid in De Panne bestaat nu uit 3 partijen:  Actie, N-VA en Het Plan-B. In de oppositie zit maar 1 partij: Lijst van de Burgemeester, de partij van de vorige burgemeester, Ann Vanheste. Zij haalde tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen de meeste stemmen, maar kwam toch in de oppositie terecht.

Slechts 1 zetel meer

De 3 kleinere partijen, Actie, N-VA en Het Plan-B, vormen samen een meerderheid, maar ze hebben maar 1 zetel meer. Dat is voldoende om te mogen besturen, maar wel zeer nipt. Nu liet N-VA-schepen Cindy Verbrugge weten dat ze de samenwerking met de 2 andere meerderheidspartijen wil stopzetten en een nieuwe meerderheid wil vormen met Lijst Burgemeester. Dat zou eventueel mogelijk zijn door een nieuw decreet dat onlangs goedgekeurd werd.

Huidig burgemeester Bram Degrieck spreekt van verraad en twijfelt of de nieuwe regels op die manier toegepast kunnen worden. "Dat decreet zou er net voor moeten zorgen dat politici niet zomaar hun partij kunnen verlaten om een nieuwe meerderheid te vormen. Maar in De Panne zitten we met een speciale situatie, omdat de partij N-VA maar uit één persoon bestaat. Zij heeft het initiatief genomen om te gaan praten met de oppositie."

Van de oppositie snap ik zo’n manoeuvre, maar van Cindy? Neen.

Bram Degrieck (Het Plan-B), huidig burgemeester van De Panne

"Machtsgeil verraad"

Degrieck heeft samen met het schepencollege beslist om de bevoegdheden van Verbrugge af te nemen. "Zij kan niet meer functioneren in dit college", vindt Degrieck. “Dat is bijzonder jammer. Ik had het veel liever van persoon tot persoon uitgepraat. Vroeger kwam onze samenwerking nooit in gevaar. Van de oppositie snap ik zo’n manoeuvre. Dat is de taak van de oppositie. Maar van Cindy? Neen. Ik werkte close samen met haar en toonde altijd veel begrip. Dat maakt alles des te bitter."

Degrieck spreekt op zijn Facebookpagina over "machtsgeil verraad" en eist het ontslag van Verbrugge. Zij bevestigt dat er gesprekken lopen met de oppositie, maar wil er voorlopig niets meer over kwijt.

Het volledige persbericht kan je hieronder lezen op de Facebookpagina van Bram Degrieck:

Meest gelezen