Radio 2

Eerste kamp voor kinderen van ouders met jongdementie in Houthulst: "Goed om te beseffen dat je niet alleen bent"

In Houthulst is dit weekend een eerste kamp gestart voor kinderen van mensen met jongdementie. De deelnemers zijn 10 tot 21 jaar oud. In de voormiddag wordt er vooral gepraat en krijgen ze tips om beter om te gaan met de situatie. In de namiddag staat ontspannen voorop. 

12 kinderen van ouders met jongdementie zijn sinds afgelopen weekend op kamp in Houthulst. De jongste is 10, de oudste 21 jaar. Zeer verschillende leeftijden dus, maar allemaal groeien ze op in omstandigheden die best wel uitzonderlijk zijn. Dat bevestigt Herlinde Dely van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. "Veel van die kinderen en jongeren moeten thuis inspringen om te helpen met hun mama of papa die jongdementie heeft. Ze zien ook gedrag dat anders is dan in andere gezinnen. Met ons kamp willen we hen helpen om even hun zorgen te vergeten, maar we geven hen ook bagage mee om de situatie beter aan te kunnen."

We helpen de kinderen om even hun zorgen te vergeten en geven ze bagage mee voor de toekomst
Herlinde Dely, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

In de voormiddag zijn er praatsessies, in de namiddag ligt de focus op ontspannen. "Tijdens de praatsessies leren we hen onder meer wat dementie is en hoe je het best kan reageren op bepaald gedrag. In de namiddag gaan we knutselen, sporten of doen we spelletjes. Vandaag konden ze bijvoorbeeld paardrijden." "Het leukste aan dit kamp is het besef dat je niet alleen bent", vertelt Eva. Haar papa is 55 en heeft jongdementie. "Ondanks de hulp van vrienden en familie heb je toch soms het gevoel dat je de enige bent en dat je er alleen voor staat. Hier wordt duidelijk dat dat niet zo is. In het begin was het wel een beetje vreemd. Ik had de andere deelnemers nog nooit gezien en vond het raar om meteen te beginnen praten. Het was wat wennen, maar de sfeer is al snel veel losser geworden."

Ook partners van ouder met jongdementie zijn mee

Naast de kinderen en jongeren zijn ook de partners van de ouder met jongdementie welkom op het kamp. "Ook hen willen we helpen om een goede balans te zoeken tussen de zorg voor zichzelf, hun partner met dementie en de kinderen", zegt Herlinde Dely. 

Het is de eerste editie van het kamp, dat mee georganiseerd wordt door de Alzheimerliga. Of er een tweede komt, staat nog niet volledig vast, al zijn de eerste reacties positief. "De deelnemers zijn enthousiast, de sfeer zit goed en de kookploeg verwent ons als geen ander", lacht Herlinde, "dat is dus al een mooi begin."    

Meest gelezen