Foto uit Kaboel gaat viraal, eigenares winkel: "Buren hebben foto's wellicht overschilderd uit angst voor taliban"

"Ik vrees voor mijn leven", dat zegt de eigenares van schoonheidssalon Taj Beauty Saloon in de Afghaanse hoofdstad Kaboel aan VRT NWS. Een foto van hoe de voorgevel van haar zaak overschilderd wordt, gaat viraal op sociale media en lijkt nu al het symbool te worden van de gevolgen van de machtsovername door de taliban. Het zijn namelijk twee afbeeldingen van ongesluierde vrouwen die overschilderd werden. De actie vond gisteren plaats, de dag dat de taliban de hoofdstad binnendrongen. De eigenares van de zaak getuigt.

Sinds gisterenmiddag gaat een foto uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel viraal op socialemediaplatform Twitter. Op de foto is te zien hoe een man afbeeldingen van ongesluierde vrouwen in bruidsjurken op de voorgevel van schoonheidssalon Taj Beauty Saloon overschildert met witte verf.

Lotfullah Najafizada/Twitter

Taj Beauty Saloon populair bij vrouwen

De Taj Beauty Saloon is een bekend schoonheidssalon in hartje Kaboel. "Het is één van de twee zaken die ik run in de hoofdstad", zegt de eigenares van de zaak aan VRT NWS. We brengen haar getuigenis anoniem, aangezien de vrouw vreest voor haar leven. De Taj Beauty Saloon bestaat ongeveer een jaar en is zeer populair bij vrouwen die hun haar of nagels willen laten doen.

Zo zag de voorgevel van de Taj Beauty Saloon eruit voor de taliban de hoofdstad binnendrong:

Taj Beauty Saloon/Facebook

Heel wat vrouwen hebben hun afspraak plots afgezegd en mijn medewerksters zijn niet komen opdagen

Eigenares Taj Beauty Saloon

De eigenares van het schoonheidssalon is van Afghaanse afkomst, maar woont in Istanboel, Turkije. Ze kwam een tijdje geleden naar Kaboel om een aantal mensen te rekruteren voor haar schoonheidssalons. "Toen ik gisteren rond 13 uur kwam kijken, zag ik dat de foto's op de voorgevel overschilderd waren. Vermoedelijk hebben de bovenburen dat rond de middag gedaan uit angst voor de taliban die op dat moment de stad binnendrongen." Op foto's van Amerikaans persbureau AP (via Kyodo News) is te zien hoe ook de gevels van andere salons in Kaboel worden aangepakt. 

(Lees verder onder de foto's)

2021 Kyodo News
2021 Kyodo News

Vrees voor verlies vrouwenrechten

Schoonheidssalons worden gezien als het symbool voor de vrijgevochten vrouw die zichzelf wil emanciperen. Ze kan zich kleden en uitdossen zoals ze wil. De ongesluierde vrouwen op de gevel van het schoonheidssalon zijn daar voorbeelden van.

Het talibanregime staat allerminst bekend voor het respecteren van de vrouwenrechten. Tussen 1996 en 2001 legden de taliban hun extreme versie van de islam met groot geweld op aan Afghanistan. Vrouwen werden uit de maatschappij gebannen. Meisjes mochten niet naar school en vrouwen mochten niet gaan werken. In het openbaar moesten vrouwen traditionele boerka’s dragen, of ze werden zwaar gestraft. Na de val van het talibanbewind eind 2001 kregen vrouwen stap voor stap meer vrijheid. De laatste jaren kunnen ze hun boerka achterwege laten, naar de universiteit gaan en werken. Nu Afghanistan opnieuw helemaal in handen is van de beweging, wordt gevreesd dat ze die vrijheid weer zullen kwijtspelen.

Jennie Vanlerberghe van Moeders voor Vrede: "Ik weet niet of meisjes nog naar school zullen mogen gaan"

Videospeler inladen...

De taliban zeggen wel dat ze de scholen gaan openlaten, maar ik vrees dat het anders zal uitdraaien

De taliban stellen intussen dat ze veranderd zijn. Een woordvoerder zegt dat ze de veiligheid van de burgers en diplomaten zullen verzekeren en dat ze vrouwenrechten zullen respecteren. De eigenares van het schoonheidssalon twijfelt aan die uitspraken: "De taliban zeggen wel dat ze de scholen gaan openlaten, maar ik vrees dat het anders zal uitdraaien."

Vandaag heeft ze haar zaak noodgedwongen moeten sluiten. "Heel wat vrouwen hebben hun afspraak plots afgezegd en mijn medewerksters zijn niet komen opdagen. Ik weet niet of ik mijn schoonheidssalon ooit weer kan openen, de kans is klein dat dat zal mogen van de taliban."

Ik weet niet of ik mijn schoonheidssalon ooit weer kan openen, de kans is klein dat dat zal mogen van de taliban

De eigenares, die op dit moment ondergedoken leeft, denkt niet dat haar toekomst in Afghanistan ligt."Ik wil zo snel mogelijk terug naar Istanboel, helaas kan dat niet met het vliegtuig. Ik ga proberen om over land tot in Pakistan te geraken, om van daaruit naar Turkije te vliegen."

"Het beeld van het jaar"

De voorgevel van het schoonheidssalon ging viraal op sociale media toen een journalist Lotfullah Najafizada, die voor de lokale Tolo News werkt, een foto plaatste op Twitter. 

De foto zorgt voor oproer op sociale media. Heel wat mensen noemen het nu al "het beeld van het jaar". Ook conflictjournalist bij Rudi Vranckx heeft de foto gedeeld op Twitter met bijschrift "Zo snel kan het gaan. Geen woorden voor...".

"Mijn tolk is vanochtend door Kaboel gaan wandelen en de scholen voor meisjes zouden open zijn", vertelt Vranckx vandaag in "Het journaal" van 13 uur. "Maar vrouwelijke studenten aan de universiteit zijn vertrokken. De meeste vrouwen die werken zijn wel thuisgebleven uit onzekerheid. Ik denk dat het nu vooral wachten is op een signaal van de taliban en wat het gaat brengen."

BEKIJK: Conflictjournalist Rudi Vranckx vertelt in "Het journaal" van 13 uur hoe er nu aan toegaat in Kaboel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen