&#169 Paul Harizan

IQ kan met 7 punten zakken na ernstige infectie met COVID-19, blijkt uit grootschalig Brits onderzoek

Covidpatiënten die op intensieve zorg hebben gelegen, hebben daarna vaak minder intellectuele capaciteiten. Britse onderzoekers hebben berekend dat je IQ met zeven punten kan dalen na een ernstige besmetting met COVID-19. "De studie toont aan dat er wel degelijk een probleem is bij een kleine groep mensen die een ernstige covidbesmetting gehad hebben", zegt Paul Boon, professor neurologie aan de UGent en neuroloog aan het UZ Gent. 

De resultaten komen uit een van de grootste intelligentie-experimenten ooit opgezet. Dat onderzoek was al begonnen voor de corona-epidemie. In samenwerking met de BBC liet een onderzoeksteam van King's College Londen, Imperial College London en Cambridge University meer dan 80.000 Britten online vragenlijsten invullen om hun intelligentie te testen. Toen de corona-epidemie uitbrak, breidde het onderzoeksteam de vragen uit om ook informatie te verzamelen over het effect van een covidbesmetting op de intellectuele capaciteiten van de deelnemers.

Vooral bij mensen die een ernstige besmetting met COVID-19 gehad hebben, was er een impact op het IQ. Wie opgenomen werd in het ziekenhuis en aan de beademing gelegen had, vertoonde een achteruitgang in IQ van 7 punten. Dat is te vergelijken met de gemiddelde achteruitgang van een persoon na tien jaar veroudering. 

"Het gemiddelde IQ van de bevolking is 100, dus een achteruitgang van 7 procent is toch wel substantieel", zegt professor neurologie Paul Boon in "De wereld vandaag".

Niet alle cognitieve vaardigheden werden in dezelfde mate aangetast. Zo zagen de Britse onderzoekers geen achteruitgang bij het onderscheiden van emoties en het werkgeheugen, maar wel bij taken waar mensen moesten redeneren en probleemoplossend denken. 

Omkeerbaar?

"Dat de hersenen worden aangetast bij een ernstige covidbesmetting is niet zo verrassend", zegt Boon. "We zien dat ook bij andere patiënten die langdurig beademd geweest zijn en die geen covidinfectie gehad hebben. Ook zij hebben vaak cognitieve problemen achteraf. De studie geeft geen uitsluitsel over wat nu het aandeel van het virus zelf is in het hele verhaal."

"In de studie is ook maar gekeken tot zes maanden na de covidinfectie. De effecten op lange termijn zijn dus nog niet onderzocht. Het is onduidelijk of de schade die men heeft vastgesteld bij die ernstig zieke patiënten nog omkeerbaar is."

Professor Boon vindt de studie wel belangrijk. "Het is belangrijk dat de medische wereld erkent dat er problemen zijn en dat men actief bij mensen die covid hebben gehad naar die symptomen vraagt. En als er dan symptomen zijn, zijn er natuurlijk wel een aantal strategieën die men kan gebruiken om die mensen te behandelen en de klachten te milderen." 

Meest gelezen