Maryam vluchtte 24 jaar geleden uit Afghanistan naar België: "Pijnlijk om te weten dat mijn familie in die gruwel zit"

In Afghanistan hebben de taliban het land helemaal in handen. Dat leidt tot heel wat onrust bij de Afghaanse bevolking. Ook Maryam Jamshid uit Hasselt, die 24 jaar geleden zelf met haar jongere zusjes en ouders het land ontvluchtte, snapt en voelt de angst van de inwoners. “Het doet me veel verdriet om te zien hoe de geschiedenis zich na 20 jaar herhaalt”, zegt ze.

De taliban hebben gisteren in hoofdstad Kaboel het presidentiële paleis ingenomen, een laatste pion die valt bij de verovering van het land. Hoewel het in de hoofdstad voordien nog wel veilig was, ziet ook daar de toekomst er nu somber uit. “Mijn familie zat in Kaboel op de veiligste plaats", vertelt Maryam Jamshid, "maar sinds een aantal dagen voelen ze zich er niet meer thuis. Het was er nooit 100% veilig, maar voordien konden ze hun leven tenminste min of meer normaal leiden.” 

Luister hier naar het gesprek met Maryam Jamshid bij Start Je Dag. Het artikel gaat daaronder verder. 

Nu de troepen van de Verenigde Staten en de NAVO-partners Afghanistan hebben verlaten, hebben de taliban snel weer terrein gewonnen en zo het land overgenomen. Voor de familie van Maryam in Afghanistan is dat misschien wel de aanleiding om nu toch ook het land uit te vluchten. 

“Het is een heel moeilijke beslissing je vaderland te verlaten", vertelt Maryam, "zeker als je de gruwelbeelden en de vluchtroutes ziet. Maar nu er een kans bestaat dat de kinderen van mijn tantes niet meer naar school kunnen gaan en het leven er helemaal anders zal uitzien, denken ze er toch over na.”  

Vrouwen in Afghanistan

"De vrouwenrechten hebben een omgekeerde evolutie meegemaakt in Afghanistan", vertelt Maryam. “De afgelopen 20 jaar ging het stilaan beter, maar met de taliban aan de macht dreigt dat opnieuw te veranderen. De taliban hebben al gezegd dat ze willekeurige huizen zullen binnenvallen om daar bruiden te zoeken voor het nageslacht.” Dat was ook één van de redenen waarom Maryam en haar familie in 1997 Afghanistan ontvluchtten. “Mijn ouders wilden hun drie dochters een toekomst geven, daar ben ik hen heel dankbaar voor.” 

(lees verder onder de foto)

Bewustmaking

Maryam is haar uittocht uit Afghanistan nooit vergeten. “Ik ben erover blijven spreken en blijven schrijven omdat ik het toch belangrijk vind om mensen in het Westen te informeren. België is mijn tweede vaderland, ik noem het mijn moederland, en ik wil hier zoveel mogelijk bewustwording creëren bij vrienden en de bredere samenleving”, benadrukt Maryam. 

Meest gelezen