Yomiuri

Twee miljoen mensen in Japan opgeroepen tot evacuatie na modderstromen en aardverschuivingen

In Japan zijn bijna twee miljoen mensen opgeroepen tot evacuatie. De zware regenval van de voorbije dagen veroorzaakt in het hele land aardverschuivingen en modderstromen. Gisteren vielen daarbij wellicht drie doden.

In Japan zijn door de extreme regenval van de voorbije dagen verschillende huizen bedolven geraakt onder de modder na aardverschuivingen. In de stad Okaya zouden daarbij al drie mensen zijn omgekomen. Twee anderen zijn gewond geraakt en drie mensen konden worden gered. 

Door een modderstroom in Nagasaki viel één dode en zijn er twee vermisten en in Hiroshima vielen twee doden door een andere modderstroom. Zowel in Hiroshima als in de zuidelijke regio Kyushu zijn tientallen mensen geëvacueerd uit overstromingsgebieden. 

Mensen ruimen modder en puin na landverschuivingen.
Yomiuri

Verzoek tot evacuatie in 200 gemeenten

Bijna 200 gemeenten over heel Japan hebben een evacuatiebevel uitgevaardigd aan hun inwoners. Meer dan twee miljoen mensen hebben de instructie gekregen om elders onderdak te zoeken, maar de evacuatie is niet verplicht.

Het Japanse agentschap voor crisisbeheer zegt dat er meer dan 500 huizen over het hele land beschadigd of weggespoeld zijn door overstromingen en aardverschuivingen. "We hebben nog geen volledig beeld op de menselijke en materiële schade", zegt een woordvoerder van het district Nagasaki. 

Wetenschappers waarschuwen dat de klimaatopwarming steeds hevigere regenval veroorzaakt in Japan en op andere plekken in de wereld. Een opgewarmde atmosfeer bevat meer water. De komende dagen is nog meer regen voorspeld boven Japan.

Meest gelezen