Minister Vandenbroucke: "Ik ga voorstellen dat we vaccinatie voor mensen die actief zijn in de zorg verplicht maken"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is er inmiddels van overtuigd dat een vaccinatieverplichting voor personeel van ziekenhuizen en zorginstellingen een goed idee is, en hij gaat dat voorstel dan ook op tafel leggen bij de federale regering. Een derde prik wil hij voorlopig enkel voor de meest kwetsbare patiënten met immuniteitsproblemen. Dat zei hij in "Terzake" op Canvas. 

Vond minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) het eerder voldoende om mensen die in de zorg werken enkel te sensibiliseren om zich te laten vaccineren, dan vindt hij nu de tijd rijp om die vaccinatie te verplichten. Niet enkel voor zorgpersoneel en artsen in ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook in privé-praktijken. Hij gaat een voorstel in die zin op tafel leggen in de federale regering. Dat zei hij in "Terzake" op Canvas.

Bekijk hieronder het gesprek in "Terzake" met minister Vandenbroucke en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Verplichting?

"Ik denk inderdaad dat voor mensen die werken in de zorg, maar ook voor artsen in een privaat kabinet of voor kinesitherapeuten het de norm zou moeten zijn en dus de plicht: je laat je vaccineren. Als voorbeeld voor andere mensen, en voor de veiligheid." zegt minister Vandenbroucke.

Ik ga heel uitdrukkelijk in de federale regering voorstellen dat we vaccinatie voor mensen die werken in de zorg verplicht maken.

Frank Vandenboucke, minister van Volksgezondheid (Vooruit)

"Wij gaan adviezen inwinnen bij de ziekenhuizen, de Hoge Raad voor Preventie, bij de Nationale Arbeidsraad, omdat we ook werknemers en werkgevers in die sectoren mee willen hebben in het verhaal. Maar nu reeds zijn we gestart met het juridische werk, en ik ga heel uitdrukkelijk in de federale regering en ook aan de collega's in de gewesten voorstellen dat we vaccinatie voor mensen die werken in de zorg verplicht maken."

Bij wijze van tussenstap wil de minister de ziekenhuizen en zorginstellingen vragen om nu al - voorlopig op vrijwillige basis - bekend te maken hoeveel procent van hun personeel gevaccineerd is: "Dat is geen tijdverlies, dat is heel essentieel. Aan Franstalige kant is er nog wat koudwatervrees. Maar in Vlaanderen gaan we dat tegen eind augustus al kunnen publiceren."

Derde prik?

Op de vraag of een derde prik met een coronavaccin zinvol is, antwoordt de minister bevestigend, maar hij voegt er meteen aan toe dat hij hierbij het advies volgt van de Taskforce vaccinatie. 

"De eerste stap die zij voorstellen is dat we die derde prik geven aan de meest kwetsbare groep, en dat zijn mensen die problemen hebben met hun afweer, dus waarvan de immuniteit verzwakt is" zegt minister Vandenbroucke. "Dat gaat over 300.000 à 400.000 mensen, bijvoorbeeld transplantpatiënten, mensen aan de nierdialyse, kankerpatiënten. Die zou je inderdaad meteen die derde prik moeten geven."

Dat betekent dus dat die derde prik nog niet meteen aan alle ouderen gegeven zal worden: "We moeten nog even uitkijken en niet hals over kop beslissen om die derde prik aan alle ouderen te geven, dat zegt ook dat advies." 

Uitbreiding Covid Safe Ticket?

Als we het rijk van de vrijheid zo snel mogelijk willen bereiken, is het zinvol om het gebruik van het "Covid Safe Ticket" uit te breiden zegt minister Vandenbroucke. Zijn partijvoorzitter Conner Rousseau (Vooruit) pleitte er onlangs voor die coronapas niet te beperken tot grote evenementen zoals festivals met duizenden bezoekers, maar om hem ook te gebruiken voor kleinere evenementen, zodat afstandsregels en mondmaskers ook daar niet meer hoeven.

Minister Vandenbroucke is het daarmee eens: "Ik ben ervoor. Neem een feest van 750 mensen, dan zou je daar ook het Covid Safe Ticket kunnen invoeren, en de sector wil dat ook."

Trouwfeest?

Geldt dat dan ook voor een trouwfeest? Minister Vandenbroucke: "Als het gaat over een trouwfeest met 80 aanwezigen, dan denk ik dat de overheid zich daar niet mee moet moeien. Dan denk ik dat degene die dat organiseert dat veilig moet doen. Maar als het gaat over een event met 250 tot 500 mensen, dan denk ik dat je met zo'n Covid Safe Ticket echte vrijheid mogelijk maakt op een veilige manier. En dat is wat we moeten doen."

Meest gelezen