Radio2

Sint-Martens-Latem eert schilder Roger Raveel met tentoonstelling: "Er is werk te zien van Raveel en van z'n ontdekker Hubert Malfait"

Sint-Martens-Latem eert schilder Roger Raveel, die dit jaar 100 jaar zou geworden zijn, met een tentoonstelling. Niet zomaar een tentoonstelling, maar een met werk van de kunstenaar zelf èn met werk van z'n ontdekker Hubert Malfait. Die stierf 50 jaar geleden. 

Hubert Malfait ontdekte het talent van Roger Raveel toen hij een tijdje les gaf aan hem in Deinze. Raveel was toen nog erg jong. Malfait stapte toen ermee naar de ouders van Raveel om ervoor te zorgen dat zijn talent niet verloren zou gaan. Freya Declercq van museum Gevaert-Minne en schoondochter van Hubert Malfait: "Malfait ontdekte z'n talent toen hij in 1941 eventjes les gaf aan Raveel aan de kunstacademie van Deinze."

"De ouders van Raveel waren niet artistiek aangelegd", vertelt Declerq, "en daarom heeft hij hen ingelicht en aangeraden om hem naar de academie in Gent te sturen. Ze hebben dat gedaan en daar is Malfait nog eens 2 jaar leraar geweest van Raveel."

Malfait ontdekte het talent van Raveel op piepjonge leeftijd. Hij heeft z'n ouders aangeraden hem naar de academie van Gent te sturen

Freya Declercq, Museum Gevaert-Minne en schoondochter Hubert Malfait

Sterfbed

De twee hadden een grote invloed op elkaar, zowel persoonlijk als artistiek. Op artistiek vlak leerde Malfait Raveel het expressionisme ontdekken. "Dat was een korte periode, zo'n 2 jaar, want dan heeft Raveel z'n eigen stijl ontwikkeld," legt Declercq uit.  

Ook op persoonlijk vlak klikte het goed: "Raveel sprak altijd met veel lof over z'n leermeester. Hij heeft zelfs bij z'n sterfbed gezeten om afscheid te nemen. Enkele dagen later heeft hij een herinneringstekening geschonken aan Solange Malfait. Er stond een lief woordje bijgeschreven. Het werk was een combinatie van de stijl van Malfait en Raveel samen." 

De tentoonstelling in Sint-Martens-Latem is gratis en loopt nog tot half oktober. 

De foto hieronder is een foto van Freya Declercq.

Radio2

Meest gelezen