Al deze acteurs en televisiegezichten zijn vanaf het najaar te zien op Eén.

Dit najaar op Eén & Canvas: Planckaerts, BV's die tijdrijden, nieuwe reeksen "De Columbus", "Het huis" & "Reizen Waes"

Vanaf maandag 30 augustus is de zomer in televisieland voorbij, en dat betekent de start van een pak nieuwe programma's op Eén en Canvas. Blikvangers: Stephanie Planckaert en dochter Iluna maken een reeks rond tienerzwangerschappen, en Philippe Geubels lacht opnieuw met bevolkingsgroepen in "Taboe". Verder haalt Wim Lybaert zijn Columbus van stal, ontvangt Eric Goens gasten in zijn Huis en gaat Tom Waes reizen door Nederland. Canvas lanceert een batterij nieuwe docureeksen en buitenlandse fictie.

Nieuw op Eén:

 • Stephanie Planckaert en haar oudste dochter Iluna duiken in "Onverwacht" in de wereld van seksualiteit en zwangerschappen bij tieners. Planckaert (32) was destijds 16 jaar toen ze moeder werd van Iluna (nu 16). 
 • Dochter Iluna maakt samen met MNM-dj en seksuologe Lotte Vanwezemael voor VRT NU ook nog de zesdelige reeks "Meer onverwacht". Iluna en Lotte gaan met enkele jongeren dieper in op thema's als verliefdheid, seksuele geaardheid en sexting. (vanaf maandag 30 augustus) "Iluna was nieuwsgierig waarom haar mama destijds bepaalde keuzes heeft gemaakt. Het vertrekpunt voor dit programma is dus persoonlijk", zegt Eén-netmanager Lotte Vermeir daarover.

Bekijk hier een eerste fragment uit "Onverwacht":

 • Fotografe Lieve Blancquaert zoekt in "Let's talk about sex" uit hoe verschillende culturen omgaan met liefde, relaties, gender en seks. Een nieuwe reeks na haar eerdere drieluik voor Eén: "Birth day", "Wedding day" en "Last days", over geboortes, huwelijken en overlijdens . (vanaf woensdag 1 september)

Bekijk hier een eerste fragment uit "Let's talk about sex":

 • Goede vriendin Annemie Struyf maakt de reeks "Draagmoeders". Daarvoor volgt ze gedurende drie jaar zowel de wensouders als de draagmoeders, op de moeilijke grens tussen wens en werkelijkheid. 

Bekijk hier de eerste beelden uit "Draagmoeders":

 • Fans van F.C. De Kampioenen kunnen hun hart ophalen bij "Voor altijd kampioen!", waarin de acteurs, makers en bekende fans terugblikken op het succes van de voorbije 30 jaar.
 • Elodie Ouedraogo en Otto-Jan Ham strijden tegen de beste tijdrijders ter wereld en vooral tegen zichzelf in "De tijd van ons leven". Ze nemen deel aan het WK Tijdrijden in september. Hun doel: niet als laatste eindigen. Kunnen ze deze fietsdiscipline in zes maanden tijd onder de knie krijgen, met de steun van wetenschappers van de KU Leuven en hun gezin? (vanaf donderdag 2 september)

Bekijk hier de eerste stappen van kersverse tijdrijders Elodie Ouedraogo en Otto-Jan Ham:

 • Ook Saartje Vandendriessche gaat een opvallende uitdaging aan. Ze gaat drie weken lang survivallen met werkelijk niets op zak en verlegt zo haar grenzen voor "Saar in het bos". "Het programma is opgenomen in april, dus Saar heeft de uitzonderlijke vrieskou en sneeuw moeten trotseren", aldus Eén-netmanager Lotte Vermeir.
 • Nieuwe Vlaamse fictie: op zondag 12 september start "Onder vuur", met onder meer Louis Talpe, over brandweerkorps Post Oosteroever in Oostende. Later dit najaar keert Tom Waes terug in het derde seizoen van "Undercover". Topactrice Veerle Baetens schittert in de Frans-Vlaamse coproductie "Cheyenne & Lola".  

Bekijk hier de eerste beelden van "Onder vuur":

Bekijk een eerste fragment van "Cheyenne & Lola":

 • In de categorie reality biedt "Het hoogste bod" een blik achter de schermen van veilinghuizen. "De noodcentrale Amerika" toont het wel en wee bij de callcenters van de hulpdiensten in de VS.

Bekijk de eerste beelden van "Het hoogste bod":

Terug van weggeweest op Eén:

 • "Thuis"-fans kunnen maandag 30 augustus aankruisen in hun agenda. Dan start het 27e seizoen van de reeks, goed voor opnieuw ruim 200 afleveringen. De cliffhanger: hoe loopt de gijzeling van Rosa af nu Jacques is uitgeschakeld? 

Geheugen even opfrissen? In deze video wordt het voorbije seizoen van "Thuis" samengevat:

 • Wim Lybaert trekt erop uit met zijn "Columbus", voor het eerst op zondagavond. (vanaf zondag 5 september).

Bekijk de eerste beelden van "De Columbus":

 • Eric Goens ontvangt zeven gasten in "Het huis". Blikvangers zijn Ingeborg en Marco Borsato. 
 • Na zijn toeristische rondreis door Vlaanderen ontdekt Tom Waes onbekend terrein bij onze noorderburen voor "Reizen Waes Nederland".
 • Een dubbele dosis Philippe Geubels, met het panelprogramma "Is er een dokter in de zaal?", over gezondheid (vanaf donderdag 2 september), en de langverwachte tweede reeks van "Taboe" (later dit najaar). Geubels trekt naar een huis in de Ardennen, onder meer met mensen met autisme. Resultaat: veel gesprekken en een persoonlijke comedyshow voor hen. Het eerste seizoen van "Taboe" werd genomineerd voor een Emmy Award, een van de meest prestigieuze internationale televisieprijzen. "We hebben door corona lang moeten wachten op de tweede reeks. De comedyshows moeten nu nog worden opgenomen", aldus Eén-netmanager Lotte Vermeir.
Philippe Gebeuls trekt voor het tweede seizoen van "Taboe" naar een karaoke.
 • Humor zit er in het vijfde seizoen van "Loslopend wild", waarin nieuwe castleden Joke Emmers en Erhan Demirci hun opwachting maken. De reeks is gedraaid in volle coronatijden, volgens de geldende maatregelen, dus vaak met minder volk op de set en met respect voor de afstandsregels. (vanaf dinsdag 31 augustus)

Bekijk hier een fragment uit de nieuwe reeks van "Loslopend wild":

 • Siska Schoeters stelt voor de derde reeks van "Durf te vragen" in geheel eigen stijl opmerkelijke vragen aan onder meer doven, mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en mensen die in de pornowereld werken. (vanaf dinsdag 31 augustus)
 • Ook Thomas Vanderveken is in twee programma's te zien dit najaar: hij geeft opnieuw een jaarloon weg in "1 jaar gratis", en samen met Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren is hij opnieuw een van de "Factcheckers" van dienst.
 • Kamal Kharmach schiet opnieuw verlieslatende bedrijven te hulp in "Andermans zaken".
 • Romantische zielen mogen zich verheugen op een nieuw seizoen van "First dates", specifiek voor Vlaamse jongeren tussen 16 en 18 jaar. In een maand tijd hebben maar liefst 1.200 tieners zich ingeschreven voor deze "First dates teens". De vaste "First dates"- crew is op post in het restaurant, al wordt gastheer Patrick vervangen door Leena, en komt kelner Ferdy barman Bram en serveerster Katelen bijstaan. "Dit programma was eigenlijk puur bedoeld voor VRT NU, maar zal ook op Eén te zien zijn", klinkt het.
 • De verbouw- en verhuisavonturen van de familie Planckaert bieden stof voor een nieuwe "Château Planckaert". Opvallend: de  verhalen van de kleinkinderen van de familie zijn te volgen in "De Planckies" op Ketnet. 
"Planckies" en nichtjes Noa en Iluna
 • Het is exact 25 jaar geleden dat de zaak-Dutroux België op zijn kop zette. Voor de docureeks "De witte mars" (werktitel) slaan het archief van de VRT en de RTBF voor het eerst de handen in elkaar, om dit verhaal te reconstrueren. 
 • Vanaf september is reportageprogramma "Pano" terug met onderzoeksjournalistiek rond maatschappelijke thema's. In "Spoed 24/7" (vanaf maandag 30 augustus) komen nieuwe verhalen van patiënten, artsen en verpleegkundigen in het UZ Gent aan bod.
 • Laura Govaerts, Soe Nsuki en Maureen Vanherberghen nemen de kijkers mee om "Vlaanderen vakantieland" te beleven. "Iedereen beroemd"begint aan zijn tiende seizoen.  Om die verjaardag te vieren, maken de populairste rubrieken eenmalig een comeback. Verder blijft Jeroen Meus op weekdagen onze "Dagelijkse Kost" verzorgen, en Ben Crabbé "Blokken" voor de dagelijkse portie actualiteit in "Het journaal".

Zo omschrijven de presentatoren en gezichten het najaar bij Eén:

Wat brengt het najaar op Canvas?

 • "Terzake" en "De afspraak" zijn terug op volle kracht vanaf maandag 30 augustus. Ook "Extra time" geeft dan de aftrap voor een nieuw seizoen. "De ideale wereld" is er terug vanaf dinsdag 7 september. Op vrijdag is er "De afspraak op vrijdag".
 • Na succesreeksen "Kinderen van de kolonie, de collaboratie, het verzet" en "de Holocaust" vertelt "Kinderen van de migratie" voor het eerst op televisie het volledige verhaal van de arbeidsmigratie naar ons land sinds de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk hier de eerste beelden uit de reeks:

 • In "Het leven in kleur" peilt Karine Claassen naar discriminatie en racisme in ons onderwijs, justitie, media, en in ons allemaal. "Een reeks die is ontstaan vanuit haar bezorgdheid over de wereld waarin haar kind terecht zal komen", zegt Canvas-netmanager Lotte Vermeir daarover.
 • Voormalig VTM-weervrouw Jill Peeters heeft het in "Wat houdt ons tegen?" over de oorzaken van de klimaatverandering, wat we eraan kunnen doen en wat ons daarbij tegenhoudt. 
 • In "Op slot" onderzoekt journalist Michael Van Droogenbroeck de gevolgen van de coronacrisis voor onze economie.  
 • Voor sportliefhebbers is er "Het Scheldepeloton", dat het verhaal vertelt van vijf jonge wielrenners die het willen maken als prof, geïnspireerd door het boek "De Val" van Matthias M.R. Declercq. Journalist Lieven Van Gils is de vertelstem, en deed de interviews voor de reeks. 

Bekijk hier de eerste beelden van "Het Scheldepeloton":

 • "De prijs van de winnaar" toont de keerzijde van het leven van topsporters en de impact van een topsportleven op hun mentale welzijn. "Heel relevant na wat er met turnster Simone Biles is gebeurd op de Olympische Spelen, maar de reeks was al langer besteld", zegt Canvas-netmanager Lotte Vermeir daarover. Voormalig topjudoka Ann Simons is de vertelstem, en deelt haar eigen ervaringen en die van 19 andere topsporters.
 • Terug van weggeweest: "Winteruur" waarin Wim Helsen de favoriete teksten van gasten als Bent Van Looy bespreekt. Thomas Vanderveken maakt een nieuwe reeks van "Alleen Elvis blijft bestaan", met onder meer auteur Stefan Hertmans en acteur, komiek en schrijver Stephen Fry. "Die aflevering had er al moeten komen, maar is door corona uitgesteld. Al heeft Thomas gelukkig een gaatje gevonden in Fry's agenda", klinkt het. 
 • In "De Toots Sessies" krijgen Vlaamse artiesen een podium en een duwtje in de rug. Na haar eerste presentatie-ervaring in "De Toots Sessies" maakt muzikante Isolde Lasoen "She's lost in music", over zes vrouwelijke artiesten die hun weg zoeken, nationaal en internationaal. Omdat vrouwen nog altijd in de minderheid zijn in de muziekwereld, en zet Lasoen graag 6 collega's in de kijker: Meskerem Mees, Sylvie Kreusch, Stefanie Mannaerts (Brutus), Justine Bourgeus (Tsar B), Coely en Tessa Dixson. 

Bekijk hier de eerste beelden van Isolde Lasoen als reporter van dienst bij 6 collega-muzikanten in het repetitiekot:

 • Liefhebbers van buitenlandse fictiereeksen krijgen op Canvas de intrigerende en experimentele Amerikaanse reeks "The interrogation" te zien. Ook de Britse misdaadreeks "Vigil" wordt uitgezonden, en de Noorse reeks "Outlier", net als vervolgreeksen van "Killing Eve" (reeks 3),"Exit" (reeks 2) en "The Handmaid’s Tale" (reeks 4). Ook enkele internationale topfilms staan geprogrammeerd, zoals het Koreaanse prijsbeest "Parasite" van Boon Joon Hoo (goed voor vier Oscars, de Gouden Palm en twee Bafta’s).
 • Voor de liefhebbers van documentaires: er is begin september veel aandacht voor de 20e verjaardag van 9/11. Daarnaast zijn er reeksen over het Joegoslavië-tribunaal ("A war on trial") en de geschiedenis van Afghanistan ("The wounded land") en Vlaamse primeurs, zoals de nieuwe HBO-documentaire over Tina Turner.

Wat met VRT NU? Het digitale kijkplatform van de VRT was in de eerste helft van 2021 goed voor 91 miljoen videostarts, 36% meer dan in recordjaar 2020. VRT NU wordt steeds belangrijker. 35% van de kijkers is jonger dan 35 jaar. Er worden nog steeds integrale fictiereeksen op aangeboden, vanaf de eerste dag dat ze starten op antenne. "Voor Vlaamse fictiereeksen bekijken we dat geval per geval", klinkt het.

Maar er komt ook meer audio op VRT NU, in de vorm van podcastreeksen die nu al door de verschillende VRT-netten worden gemaakt. Nieuw zijn enkele "webonly" reeksen, specifiek voor VRT NU gemaakt op maat van jongeren, zoals de reeks van Iluna en Seksuolotte of de comedyreeks "Match", waarin videomaker Average Rob zijn acteerdebuut maakt.

"Vanaf september zullen gebruikers van Android-TV ook een zogenoemde "First Screen App" kunnen gebruiken. Zoals je rechtstreeks naar Netflix kan doorklikken, zal je dat ook naar VRT NU kunnen doen. Die applicatie wordt later uitgerold over de andere systemen, om het gebruiksgemak bij kijkers te vergroten", aldus netmanager Lotte Vermeir.

Meest gelezen