Pexels-Johny Garcia

Vanaf september opleiding tot fitnessbegeleider in Mariagaard in Wetteren: "Te veel mensen krijgen blessures door foute bewegingen"

Vanaf september kunnen jongeren in de middelbare school Mariagaard in Wetteren een opleiding volgen om fitnessbegeleider te worden. Het gaat om een zevende jaar, en volgens de school is zij voorlopig de enige in Vlaanderen die zo'n opleiding aanbiedt. De opleiding speelt in op de vraag van fitnesscentra naar personeel met de juiste kennis. "Want bezoekers lopen te vaak blessures op door foute bewegingen," zegt directeur Thomas De Clercq van Mariagaard.

"Iedereen die sportief is aangelegd kan de opleiding volgen", zegt schooldirecteur Thomas De Clercq van Mariagaard. "Je kan je specialiseren in fitnessbegeleiding voor in een sportcentrum of een fitnesscentrum. Het is een zevende specialisatiejaar, een technische richting. Twee derde van de lesuren gaan door in een fitnesscentrum, de rest gebeurt op school."

Direct werken, of toch nog verder studeren

Het specialisatiejaar kan een jaar zijn waarin de student kan nadenken over wat hij of zij in de toekomst wil doen, zegt De Clercq: "Je kan na dat jaar direct in een fitnesscentrum terecht, of het kan een tussenstap zijn om alsnog hoger onderwijs te volgen."

Het is veel meer dan de klassieke krachttraining nu
Schooldirecteur Thomas De Clercq van Mariagaard

De extra kennis die de studenten opdoen is cruciaal voor fitness -en sportcentra, zegt de schooldirecteur. "Tegenwoordig is het veel meer dan de klassieke krachttraining. Met deze opleiding leren ze mensen begeleiden naar een gezondere levensstijl, maar leren ze ook groepslessen begeleiden, zoals aquagym voor senioren, of spinning voor andere groepen."

Blessurepreventie, revalidatie en EHBO

Naast de praktijklessen (26 uur per week) op de werkvloer zelf, biedt de school dus een aantal theorielessen (12 uur per week) rond blessurepreventie, revalidatie en bijvoorbeeld EHBO. Zeker de preventie naar blessures is belangrijk: "Er moeten mensen zijn die weten wat ze doen. Want als je bepaalde bewegingen doet, moeten die correct gebeuren. Je kan heel ernstige blessures oplopen als je werkt met bepaalde toestellen."

"Sport is heel belangrijk in onze school, en dit TSO-specialisatiejaar is een extra opleiding," besluit De Clercq. Als studenten toch nog willen verder studeren na dit jaar kunnen ze overgaan naar een aantal bacheloropleidingen in de bewegingswetenschappen, gezondheidswetenschappen en pedagogische wetenschappen.

kasto80

Meest gelezen