Scheidsrechter uit Linden mag fluiten op de Paralympische Spelen

De Lindense Tom De Bruyne trekt naar Tokio voor de Paralympische Spelen, de spelen voor mensen met een beperking. Hij is sinds drie jaar scheidsrechter in het blindenvoetbal en mag nu fluiten op het grootste podium van ze allemaal. De Paralympics beginnen op 24 augustus vanaf 13u.

Samen met een team van acht internationale scheidsrechters vertrekt Tom De Bruyne naar Tokio om het blindenvoetbal in goede banen te leiden. Daar vervoegen ze vier Japanse scheidsrechters. "Hoeveel wedstrijden ik exact zal fluiten weet ik nog niet. Dat deelt de organisatie de dag op voorhand mee", zegt Tom. "Afhankelijk van hoe goed ik presteer, kan het zijn dat ik de halve finale of zelfs de finale fluit."

Tom is al jaren scheidsrechter in het amateurvoetbal. Drie jaar geleden maakte hij de stap naar blindenvoetbal.  "In 2016 stond een andere Belgische scheidsrechter op de Paralympische Spelen in Rio. Ik had hem gevraagd voor een lezing en hij nodigde me toen uit voor een wedstrijd. Een blindenvoetbalwedstrijd fluit je namelijk met twee", zegt hij. "Zo ben ik er wat ingerold."

Blinddoek

In België is blindenvoetbal niet zo populair. "Er zijn zelfs maar drie ploegen: Standard, Anderlecht en Charleroi. In blindenvoetbal bestaan ploegen uit vijf spelers. Daarbij draagt iedereen een blinddoek, zodat ook slechtzienden helemaal niets kunnen zien", legt Tom uit. "In de bal zitten belletjes zodat de spelers de bal kunnen horen." Je kan de discipline volgen op de Paralympische Spelen vanaf 29 augustus.

Meest gelezen