Defensie, David Grauwels

Skydiveteam HayaBusa uit Schaffen vierde keer op rij wereldkampioen

HayaBusa kan zichzelf voor de vierde keer op rij wereldkampioen formatiespringen noemen na het WK skydiven in Siberië. Daarbij springen vier parachutisten uit een vliegtuig en maken ze in een beperkte tijd zo veel mogelijk formaties. Door slechte weersomstandigheden konden de teams niet alle proeven afwerken, maar gelukkig had het team uit Schaffen al een ruime voorsprong.

Excalibur, het zwaard dat de wereldkampioen Formatiespringen mee mag nemen naar huis, blijft nog even in Schaffen. Daar is het ondertussen al sinds 2014. Sinds die editie won HayaBusa het tweejaarlijkse WK formatiespringen elke keer. Ook deze editie, weliswaar een jaar later door de coronacrisis, kan op het palmares. "Door het slechte weer waren er dit jaar maar zes sprongen in plaats van tien", zegt cameraman David Grauwels uit Diest. "Maar eind goed al goed, we kunnen de wereldtitel weer naar België brengen."

De teams van vier skydivers en een cameraman moeten een reeks oefeningen uitvoeren in vrije val. Daar krijgen ze 35 seconden voor terwijl een cameraman de bewegingen filmt. Een jury beoordeelt de beelden en geeft punten per beweging. "Onze ploeg heeft veel talent maar vooral ook een grote werklust", zegt Grauwels trots. "Het was een extra moeilijk jaar. Door de coronacrisis en het slechte weer hebben we weinig kunnen trainen. Gelukkig zijn we een hechte ploeg en krijgen we veel steun van Defensie." Het team maakt deel uit van het Belgisch Leger.

Huldiging in Diest

Het skydiveteam mag zich alvast klaarmaken voor een bezoek aan het stadhuis. De burgemeester van Diest gaat de wereldkampioenen contacteren om hen te huldigen op het stadhuis. "Door onze drukke planning is dat eerder nog niet gelukt. Na een kleine vakantie gaat die huldiging zeker deugd doen. We kijken er naar uit", zegt Grauwels. Het team moet volgend jaar zijn titel alweer verdedigen in Arizona, VS.

Meest gelezen