Antoine Denert, ereburgemeester van Kruibeke, moet zich verantwoorden voor vermoedelijk schenden van beroepsgeheim

Bij een vertrouwelijke bespreking van een OCMW-dossier, kon een inwoner meeluisteren. Ereburgemeester Antoine Denert (D.E.N.E.R.T) had de persoon gebeld en naar eigen zeggen per ongeluk de telefoonlijn open laten liggen. Dat is een schending van het vertrouwen en het beroepsgeheim, vindt het bijzonder comité van de sociale dienst. Het comité vraagt dat Denert uitleg geeft bij de deontologische commissie van de gemeente. De directeur van de gemeente en het OCMW heeft een klacht ingediend bij de politie. 

Er is politieke opschudding in Kruibeke. Tijdens een digitale zitting van de sociale dienst die beslist over vragen om hulp aan het OCMW, heeft Denert gebeld met een inwoner die al jaren steun vraagt. De man kon dus horen wat tijdens de commissie over zijn dossier gezegd werd. Hij liet zelf weten aan de voorzitter van het OCMW dat hij het gesprek integraal had kunnen volgen. Denert beweert dat hij per ongeluk de telefoonlijn niet had afgebroken. Schepen van Welzijn Filip Vercauteren (CD&V) vindt dat “het beroepsgeheim is geschonden. Ook mijn vertrouwen in Antoine is geschonden.” 

Vergadering sociale dienst

Het incident gebeurde tijdens een online vergadering van het bijzonder comité van de sociale dienst. Dat comité beslist over persoonlijk dossiers van mensen die hulp vragen. Er zitten vertegenwoordigers van elke fractie van de gemeenteraad in, samen met onder andere maatschappelijk werkers. De dossiers worden vertrouwelijk besproken, legt Vercauteren uit. “Denert heeft de persoon opgebeld van wie het dossier besproken werd en die heeft kunnen meeluisteren. Mijn vertrouwen in meneer Denert is geschonden.”

Deontologische commissie

Denert moet zich voor het voorval verantwoorden bij de deontologische commissie van de gemeente. “Dat is een commissie die nagaat of een comitélid van de sociale dienst, een OCMW-lid, of een gemeenteraadslid fouten heeft gemaakt en hoe dat in de toekomst kan vermeden worden." De deontologische commissie kan Denert een blaam geven. De ereburgemeester riskeert wel nog een zwaardere straf, want de algemeen directeur van de gemeente en het OCMW heeft een klacht ingediend bij de politie voor schending van het beroepsgeheim. Afhankelijk van wat het parket beslist kan er een strafrechtelijk dossier volgen.

Meest gelezen