Pompeii Archeological Park

Skelet van vrijgelaten slaaf Marcus Venerius Secundio opgegraven in Pompeï: "Uitzonderlijk goed bewaard"

In Italië is in de ruïnes van de antieke stad Pompeï een menselijk skelet teruggevonden dat bijzonder goed bewaard gebleven is. Volgens de archeologen zijn het de resten van een vrijgelaten slaaf die Griekse theatervoorstellingen organiseerde in de Romeinse stad. Het is de eerste keer dat het gebruik van het Grieks naast het Latijn door de Romeinen kan worden aangetoond. 

In de ruïnes van de antieke stad Pompeï, dicht bij de stad Napels in Italië, zijn uitzonderlijk goed bewaarde resten van een man opgegraven. Dat is op zich al opmerkelijk, want in die tijd werden mensen doorgaans gecremeerd. Het skelet is deels gemummificeerd en er zijn hoofdharen en een stukje oor bewaard gebleven. De archeologen die de ontdekking deden, zeggen dat het gaat om een vrijgelaten slaaf met de naam Marcus Venerius Secundio.

Naast het Latijn werd ook het Grieks gebruikt in Pompeï

De man zou in het oude Pompeï een behoorlijk aanzien hebben gehad. Een inscriptie op zijn tombe zegt dat hij tijdens zijn leven heeft geholpen bij het organiseren van theateropvoeringen in het Grieks. Dat is een uitzonderlijke ontdekking, want tot nu toe was het gebruik van het Grieks, naast het Latijn, in het culturele leven van het oude Pompeï nog nooit aangetoond.

"Dat er voorstellingen werden georganiseerd in het Grieks, bewijst dat er in Pompeï een levendig en open cultureel klimaat heerste", zegt de directeur van de archeologische site, Gabriel Zuchtriegel. Dat Marcus Venerius als vrijgelaten slaaf theatervoorstellingen mocht helpen organiseren, wil volgens Zuchtriegel zeggen dat hij erin moet zijn geslaagd om serieus op te klimmen op de sociale ladder. "Marcus Venerius was niet superrijk, maar de grootte van zijn tombe wijst toch op een aanzienlijke rijkdom", zegt Zuchtriegel.

De eerste testen tonen aan dat Marcus Venerius ongeveer 60 jaar was bij zijn overlijden. In de tombe werd ook een glazen urne gevonden met de stoffelijke resten van een vrouw. Dat zouden de resten van de echtgenote van Marcus Venerius zijn. 

In de tombe werd ook deze urne gevonden met vrouwelijke stoffelijke resten. Die zijn waarschijnlijk van de echtgenote van de gevonden man.
Pompeii Archeological Park

De antieke stad Pompeï is erg bekend omdat ze in het jaar 79 werd verwoest door een uitbarsting van de naburige vulkaan Vesuvius. Er worden de laatste jaren geregeld nieuwe ontdekkingen gedaan op de archeologische site van Pompeï. Dat komt omdat archeologen zijn begonnen met het opgraven van een gebied dat nog niet geopend is voor het publiek. 

Meest gelezen