Radio 2

Burgemeester Degrieck Van De Panne vecht machtswissel aan: "Ze gaan mij het gemeentehuis moeten buiten sleuren en ik weeg 125 kilo"

Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B) van De Panne gaat de plannen aanvechten van N-VA en Lijst burgemeester om een nieuw bestuur te vormen. N-VA maakt deel uit van de huidige meerderheid, maar liet gisteren weten die samenwerking te willen stopzetten om een nieuwe coalitie te maken met oppositiepartij Lijst burgemeester.

Afgelopen weekend trad een nieuw decreet in werking waardoor het gemakkelijker wordt om een nieuwe meerderheid te vormen in een stad of gemeente. Dat is bijvoorbeeld nuttig in gemeenten waar de coalitiepartners ruzie hebben en nog moeilijk beslissingen kunnen nemen. Dat was onder meer het geval in Blankenberge, waar meteen ook gebruik is gemaakt van het decreet. Veel verrassender is dat kort na Blankenberge ook in De Panne een machtswissel is aangekondigd. 

In De Panne waren er tot voor kort geen problemen tussen de coalitiepartners, of toch niet openlijk. Maar N-VA, dat er 1 zetel heeft, liet weten zich niet gehoord te voelen door de 2 andere partners in de meerderheid en liever een nieuwe samenwerking aan te gaan met Lijst burgemeester. Dat kan omdat de huidige meerderheid zeer nipt is: 1 zetel maar. Lijst burgemeester was bij de gemeenteraadsverkiezingen veruit de grootste partij, maar werd in de oppostie gedwongen omdat alle andere partijen in de gemeente besloten 1 front te vormen.

In beroep

Huidig burgemeester Bram Degrieck is uiteraard niet enthousiast over de overstap van zijn N-VA schepen Cindy Verbrugge. Hij noemde het onder meer al "narcistisch, plat opportunisme", "machtsgeil verraad" en "een misselijkmakende uppercut". Hij is ook niet van plan om bij de pakken te blijven zitten.

Ik heb een redelijke postuur: ik weeg 125 kilo. Ze gaan mij moeten buiten sleuren op basis van de argumenten die ze nu aandragen.
Burgemeester Bram Degrieck

Op de gemeenteraad dinsdag zullen Lijst Burgemeester en N-VA waarschijnlijk de nodige documenten indienen voor de machtswissel. Als die goedgekeurd worden door een meerderheid van de gemeenteraadsleden - wat zo goed als zeker is - komt de nieuwe coalitie aan de macht. Maar meteen daarop wil Degrieck beroep aantekenen, zowel bij de Raad van State als bij de Raad van Verkiezingsbetwistingen. "Er zijn een aantal slordigheden en tekortkomingen in dit dossier. Ook het Agentschap Binnenlands bestuur en een aantal specialisten zeggen dat. Dus we gaan dit zeker aanvechten. Ik heb een redelijke postuur: ik weeg 125 kilo, en ze gaan mij moeten buiten sleuren op basis van de argumenten die ze nu aandragen. Zo niet ga ik met veel plezier en een groot enthousiasme als burgemeester blijven verder werken." 

Meest gelezen