Radio 2

Cinema Capitole in Aalter gaat tegen de vlakte. "Het was een van de mooiste zalen van het land", vindt regisseur Jan Verheyen

Het gemeentebestuur van Aalter heeft de sloopvergunning voor Cinema Capitole afgeleverd. Het gebouw stond al een paar jaar leeg. In de plaats komt een blok met 15 appartementen. Cinema Capitole was 60 jaar lang de dorpscinema van Aalter. Filmregisseur Jan Verheyen was altijd een grote fan van de zaal: "Ik heb er warme herinneringen aan."

De tijd staat niet stil, beseft regisseur Jan Verheyen. Hij weet dat de sloop van de dorpscinema van Aalter al langer in de lucht hing. De eigenaar van het gebouw, waar ook een hotel in gevestigd was, heeft een paar jaar geleden het huurcontract niet verlengd en een aanvraag ingediend om appartementen te bouwen. De gemeente heeft nu de sloopvergunning voor de Capitole afgeleverd, wat betekent dat de werkzaamheden kunnen beginnen.

Een van de laatste

"De cinema was een van de laatste met vrijstaande schermen, rode pluchen zetels en een podiumdoek dat open schoof", weet Verheyen. "Het combineerde de nostalgie van de cinemapaleizen van weleer met de technische perfectie die je vandaag mag verwachten."

De Capitole in Aalter sluit niet omdat er geen volk meer kwam. De zaal was succesvol, dankzij de uitbater Jean-Claude Maes, een vriend, zegt Jan Verheyen. "Het was een eenmansoperatie. Die man deed de kassa, het snoep, holde dan naar boven om de film te starten, poetste de zaal, het was zijn leven." 

Het was geen anonieme cinema, maar een zaal met een hart

Regisseur Jan Verheyen

Herinneringen

Uiteraard is het jammer dat zo'n zalen verdwijnen, vindt Verheyen. Hij is er meermaals geweest en heeft goede herinneringen. "Er zijn veel premières doorgegaan. Iedereen kwam er graag omdat het onthaal zo hartelijk was. Het gebeurt ook niet vaak dat wij als regisseur in contact kunnen komen met de mensen die naar de film gaan kijken in de zaal, dat kon daar wel. Het was geen anonieme zaal, maar een zaal met een hart."

"Neen, ik ga niet meer kijken", antwoordt hij op de vraag of hij een laatste blik wil werpen in de zaal. "De stoelen zijn er al uit, dat beeld is alleen nog meer tristesse. Ik koester liever de herinnering aan de mooie zaal zoals ze was." Verheyen maakte voor Canvas ooit een documentaire over de Capitole in Aalter. Een beeld daaruit zie je hieronder.

Meest gelezen