Radio 2

Excursie op terrils van Zwartberg: "We kwamen voor mooie zonsopgang, maar plots zagen we ook wolven"

Billy Herman van Starling Reizen organiseert sinds de start van de coronacrisis excursies en weekends in eigen land. In Zwartberg, bij Genk, organiseert hij zo een excursie die de mooiste zonsopgang zou tonen van Vlaanderen. Daar zag hij toevallig, door de verrekijker, wolven. “Vanop de terril heb je een fantastisch uitzicht over het Limburgse landschap en af en toe duikt er daar ook een wolf op.” 

Gentenaar Billy Herman organiseert met zijn reisbureau meestal excursies over de hele wereld. Door de coronacrisis ging hij op zoek naar een nieuwe bron van inkomsten en focuste hij zich op het Belgische landschap. Gefascineerd door de natuur van Limburg, startte hij de samenwerking met Limburgs Landschap vzw. “Ze hebben verschillende terreinen in hun beheer en vanuit één van de private terrils in Zwartberg organiseerde ik een nieuwe excursie.”

 Soms gaat het over waarnemingen van enkele seconden, maar vorige week keken we twee uur lang naar vijf wolven. 

Billy Herman, Starling Reizen

Zo is het toevallig gebeurd dat Herman een wolf kon observeren aan de terrils van Zwartberg. “Tijdens een mooie zonsopgang, observeerden we ook een wolf enkele kilometers verder”, getuigt Herman. “Je kan de wolven zeker niet met het blote oog waarnemen.  Ik ben gelukkig altijd gewapend met telescopen en verrekijkers en zo zag ik plots een wolf.” 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Zelf is hij een fervente wolvenspotter, maar meestal zag hij ze buiten België. Nu ziet hij ze ook occasioneel in Limburg. “De wandelingen worden nog steeds hoofdzakelijk voor de mooie zonsopgang georganiseerd”, benadrukt Herman. “We kunnen niet garanderen dat ze tevoorschijn komen. Soms gaat het over waarnemingen van enkele seconden, maar vorige week keken we twee uur lang naar vijf wolven. Het is dus heel onvoorspelbaar, maar wel fantastisch als je ze te zien krijgt.” 

Meest gelezen