Videospeler inladen...

Vlaamse vrouw getuigt over bosbrand in zuiden van Frankrijk: "We zagen vlammen 15 meter hoog boven onze woning" 

In de Var, een departement in het zuiden van Frankrijk, woedt nog steeds een grote bosbrand. Adinda Adriaenssens, een Vlaamse vrouw uit Tremelo, woont met haar gezin in de regio. Gisterenavond bereikten eerst de rook en daarna ook het vuur haar straat. De vlammen sloegen zo'n 15 meter hoog de lucht in. Sindsdien is er geen elektriciteit meer en de ravage is groot. "Toen we de vlammen 15 meter hoog, boven onze woning zagen uitsteken, hebben we beslist om weg te gaan", getuigt ze.

Adinda Adriaenssens woont samen met haar man en dochtertje van 11 maanden in Cogolin, in het departement Var in het zuiden van Frankrijk. Via Facebookgroepen wist de vrouw uit Tremelo al snel dat er een grote bosbrand in de regio was uitgebroken, maar rond zeven uur 's avonds kleurde de hemel ook bij haar thuis steeds donkerder. 

Rond één uur ’s nachts is het huis tegenover ons in brand gevlogen, heel de tuin is ook platgebrand

Adinda Adriaenssens

"Rond negen uur ’s avonds zagen we echt zwarte rook, rond elf uur begonnen we ook echt de rook in te ademen", vertelt ze aan VRT NWS. "Het begon heel hard te stinken en er begonnen assen te vallen."

"Rond één uur ’s nachts is het huis tegenover ons in brand gevlogen, heel de tuin is ook platgebrand. De brandweermannen hebben het vuur onder controle gekregen en zijn dan vertrokken naar een andere brand."

Adinda Adriaenssens woont met haar man en dochtertje in de regio waar de bosbranden woeden. Bekijk hier haar verhaal:

Videospeler inladen...

Maar nadat de brandweer vertrokken was, brak er opnieuw brand uit, op het einde van de straat dit keer. "Uiteindelijk hebben onze buurmannen die samen kunnen blussen. Maar ook heel hun voortuin, heel de tuin en de carport, alles is afgebrand." 

Adriaenssen belt haar schoonouders, die haar dochtertje komen ophalen. Zijzelf en haar man blijven in eerste instantie thuis. "Pas toen we de vlammen 15 meter hoog, boven onze woning zagen uitsteken, hebben we beslist om weg te gaan. We wonen in een doodlopende straat, als de brand verder was geraakt, dan hadden we vastgezeten. Daarom hebben we beslist om te vertrekken." 

De elektriciteit werkt niet meer. De ijskast, diepvries, wifi, alles is uitgevallen

Adinda Adriaenssens

Het vuur bereikt de woning van Adriaenssens uiteindelijk niet en het gezin komt er met de schrik vanaf.  Tot nu toe vielen er tijdens de brand in de regio ook nog geen doden of zwaargewonden. 

De elektriciteit in de straat van Adriaenssens is wel volledig uitgevallen. "De ijskast, diepvries, wifi, alles is uitgevallen. Maar er is juist een vrachtwagen aangekomen die iets aan het installeren is, zodat we toch elektriciteit hebben voor een paar dagen." 

Intussen woeden de bosbranden in Var verder. Zo'n 6.500 hectaren zijn al verwoest door het vuur. "De strijd gaat door, de brand is nog niet geblust of gestabiliseerd", zegt de Franse president Emmanuel Macron, die de regio bezoekt. De komende uren zullen volgens de president beslissend zijn.

Meest gelezen