Pixabay

Gezonder leven? Nieuw gezondheidsplatform BIBOPP geeft Kempenaars advies op maat 

Kempenaars die gezonder willen leven, kunnen vanaf nu gebruik maken van het nieuwe gezondheidsplatform BIBOPP. Dat werd ontwikkeld door onderzoekers van VITO, Thomas More Hogeschool en huisartsenvereniging Domus Medica. "Na het invullen van een vragenlijst, stelt het platform een persoonlijk actieplan voor je op", vertelt Nathalie Lambrechts van onderzoeksinstelling VITO. 

Het nieuwe gezondheidsplatform BIBOPP moet Kempenaars helpen om gezonder te leven. De app biedt adviezen en hulpmiddelen gratis aan, in eerste instantie enkel voor inwoners van Turnhout, Balen, Dessel, Mol en Retie. "Eerst krijg je een vragenlijst voorgeschoteld, opgesteld door huisartsen, waarin er vragen over je gezondheid worden gesteld." Dan gaat het onder meer over hoeveel je beweegt, wat je eet, of je rookt en hoeveel alcohol je drinkt. 

Je krijgt tips van activiteiten in je buurt: wandelroutes, kooklessen en trainingen

Nathalie Lambrechts (VITO)

Op basis van je antwoorden, krijg je een persoonlijk actieplan om je gezondheid te verbeteren met activiteiten in de buurt. "Denk aan wandelroutes, trainingen, al dan niet in groep, kooklessen maar ook gespecialiseerde hulpverleners zoals tabakologen of beweegcoaches", vertelt Lambrechts. "Je krijgt ook een persoonlijke score van de impact van corona op jouw gezondheid en gepersonaliseerde gesprekken met een chatbot."

Wetenschappelijk onderzoek

De gegevens van de app worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. "Als lokaal beleid kan je ook inspelen op de resultaten. Als je ziet dat er vraag is naar bepaalde sportinfrastructuur, kan je daarop inspelen", zegt Lambrechts. Iedereen heeft controle over welke data gebruikt mogen worden.

Meest gelezen