Nederlands vliegtuig verlaat Kaboel zonder Nederlanders of Afghanen, VS onderzoekt take-off waarbij doden vielen

Een Nederlands transportvliegtuig dat op de luchthaven van Kaboel was aangekomen, heeft die verlaten met ongeveer 40 mensen aan boord. Er zijn evenwel geen Nederlanders of Afghanen onder de passagiers. Evacuatievluchten van onder meer Frankrijk en Duitsland hadden meer succes. Het Amerikaanse leger onderzoekt intussen een incident waarbij doden vielen toen een toestel opsteeg. De G7 buigt zich volgende week over de situatie in Afghanistan.

"Het C-17 transportvliegtuig dat vanavond is aangekomen in Kaboel is vertrokken met aan boord circa 40 personen", meldde het Nederlandse ministerie van Defensie gisteravond op Twitter. "Onder hen voor zover nu bekend geen Nederlanders of Afghanen."

Om welke nationaliteiten het wel gaat, meldde het ministerie niet. Op sociale media laten verschillende Nederlanders verstaan dat zij de luchthaven van Kaboel probeerden te bereiken, maar dat dit niet is gelukt omdat de toegangspoort gesloten bleef.

Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag was er te weinig tijd -slechts een slot van een half uur-  en lieten de Amerikanen geen Afghanen toe op de luchthaven. "Hopelijk komt er verbetering in deze situatie."

"Heel veel mensen waren er met hun gezinnen, met hun kinderen. Ze stonden daar aan de poorten van de luchthaven. Ik vind het vreselijk", aldus Kaag. De minister zegt in overleg te zijn met de Amerikanen om te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt. 

Maandag probeerde een Nederlands evacuatievliegtuig al eens te landen op de luchthaven van Kaboel, maar dat lukte toen niet. Volgens Defensie stuurt Nederland nog meer vliegtuigen voor evacuatie richting Kaboel, dit met tussenstops in de regio. Die zouden in de loop van de week moeten aankomen, al staat niks in steen gebeiteld. Defensie zegt dat het Amerikaanse leger de luchthaven van Kaboel controleert en dat het moeilijk is om Afghanen van buiten die luchthaven toegang te geven.

Ook België is van plan om militaire transportvliegtuigen naar Kaboel te sturen, maar voorlopig zijn die nog niet vertrokken. Dinsdag is wel al een kleiner toestel naar Islamabad in Pakistan vertrokken om de evacuatie-operatie van daaruit voor te bereiden.

De Verenigde Staten hebben tot nu toe meer dan 3.000 Amerikanen en 2.000 Afghaanse medewerkers het land uitgevlogen. Ze hopen het tempo te kunnen opvoeren. Dinsdag alleen al werden 1.100 mensen het land uit gevlogen. Ook Duitsland heeft dinsdag twee evacuatievluchten uitgevoerd met 129 en 139 passagiers aan boord. Frankrijk bracht afgelopen nacht 216 mensen, het grootste deel Afghanen, naar Abu Dhabi.

Volgens het Witte Huis hebben de taliban zich bereid verklaard om de veilige doorgang tot de luchthaven van Kaboel te verzekeren voor burgers die door de Amerikanen worden geëvacueerd. Mensen ter plaatse getuigen echter dat ze worden tegengehouden of weggestuurd.

Menselijke resten

De Amerikaanse luchtmacht laat intussen weten dat ze een incident onderzoekt op de luchthaven van Kaboel maandag waarbij meerdere mensen om het leven kwamen. Dat gebeurde toen honderden wanhopige Afghaanse burgers zich aan een Amerikaans transportvliegtuig vastklampten toen het opsteeg, in een poging hun land te ontvluchten.

De luchtmacht deelt niet mee hoeveel doden daarbij precies vielen. Ze zegt wel dat menselijke resten zijn gevonden in de ruimte waar de wielen zitten opgeborgen, nadat het toestel in Qatar was geland. Beelden van de chaos en van het voorval gingen de wereld rond.

BEKIJK - Beelden van de chaos op de luchthaven van Kaboel maandag:

Videospeler inladen...

Nog volgens de luchtmacht was het transportvliegtuig op de luchthaven van Kaboel geland om materiaal aan te leveren voor de evacuatie-operatie. Nog voor de bemanning dat materiaal kon uitladen, was het toestel omringd door honderden Afghaanse burgers die de veiligheidsperimeter hadden doorbroken. Omdat de veiligheidssituatie erger werd, besloot de bemanning weer op te stijgen, aldus de luchtmacht.

G7

De Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Boris Johnson hebben dinsdagavond over Afghanistan getelefoneerd. Ze zijn overeengekomen om volgende week een virtuele G7-bijeenkomst te organiseren om een gezamenlijke strategie af te spreken.

BEKIJK - Wat is de G7, welke landen zitten erin en wat doen ze precies? Deze video legt het je in 1 minuut uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen