Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meer dan 1.400 doden na aardbeving in Haïti, overlevenden moeten gutsende regen trotseren

Drie dagen na de verwoestende aardbeving in Haïti zijn nu al 1.419 doden geteld. Het aantal gewonden is opgelopen tot bijna 7.000. De ziekenhuizen die niet beschadigd zijn, kunnen het aantal patiënten niet verzorgen. Intussen krijgen de overlevenden te kampen met gutsende regen, een voorbode van de tropische storm Grace.

Haïti, op het westelijke deel van het eiland Hispaniola in de Caraïbische Zee, werd zaterdagavond getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.2. Die veroorzaakte heel wat ravage in het zuidwesten van het land, vooral in het gebied rond de stad Les Cayes, maar ook het noordwesten, meer bepaald het gebied rond de stad Jérémie, kreeg het zwaar te verduren.

Het aantal dodelijke slachtoffers is intussen opgelopen naar 1.419. Er zijn nog heel wat mensen vermist, en bovendien zijn veel afgelegen plaatsen in het getroffen gebied door de aardbeving amper bereikbaar. De vrees is dat het aantal dodelijke slachtoffers nog sterk zal stijgen. Er zijn ook al ongeveer 6.900 gewonden. De ziekenhuizen die na de aardbeving nog open konden blijven zijn, liggen overvol. Op veel plaatsen worden op straat patiënten verzorgd.

Meer dan 10.000 huizen, scholen, kerken en ziekenhuizen zijn vernield. Veel mensen zijn dakloos. De hulpverlening is een race tegen de tijd. Uitgerekend nu krijgt Haïti de tropische storm Grace over zich heen, en dat gaat gepaard met heel veel regen en felle wind. Grace trekt vanuit het oosten Haïti binnen en gaat zo naar het westen, waar de schade van de aardbeving groot is.

Veel overlevenden van de aardbeving moeten de gutsende regen trotseren zonder een degelijke vorm van onderdak:

Videospeler inladen...

Het verwachte pad van tropische storm Grace

Wegen en gebouwen die al beschadigd zijn door de aardbeving, riskeren nog meer schade op te lopen door mogelijke overstromingen of aardverschuivingen. Buurlanden en hulporganisaties proberen om zo snel mogelijk mensen en middelen naar het getroffen westen van Haïti te krijgen.

Grace trekt volgens de voorspellingen van het National Hurricane Center in de Verenigde Staten van van oost naar west, richting land. In Haïti zou Grace als tropische storm vooral hard toeslaan in het westen, dat al getroffen werd door de aardbeving.

Crisissen volgen elkaar op

Haïti is een van de armste landen ter wereld en wordt vaker getroffen door natuurrampen. Zo is het land nog altijd niet hersteld van de catastrofale aardbeving van begin januari 2010, waarbij 200.000 mensen omkwamen. Maar Haïti krijgt ook geregeld verwoestende orkanen over zich heen.

Niet alleen natuurrampen teisteren het land. Recent is er niet alleen de coronapandemie, maar het land bevindt zich ook in een stevige economische neerwaartse spiraal en een politieke crisis na de moord op president Jovenel Moise vorige maand.

Meest gelezen