Alexander Dumarey

Planeet Frank: over regenpercentages, wind, landbouw en klimaat

Artikels over weer en klimaat worden gretig gelezen en gedeeld. De klimaatopwarming is de voorbije jaren een “hot topic” geworden. En weer en klimaat zullen in de toekomst nog veel meer onze agenda gaan bepalen. Je kan maar beter goed voorbereid zijn en daarom is er Planeet Frank. Onze weerman beantwoordt in de podcast vragen die jullie stelden.

Karel heeft gezien dat op veel weersites een regenpercentage wordt gegeven, bijvoorbeeld 32% regenkans. Maar wat wil dat zeggen? Zal het regenen gedurende 32% van de tijd? Zal er 32% van de gemiddelde hoeveelheid regen vallen? Frank geeft het antwoord.

foto: Frank Deboosere

Floris wil weten waar de wind vandaan komt. Waarom waait het soms zo fel? Kan je aan de hand van weerkaarten zelf bepalen vanwaar de wind komt en hoe hard het zal waaien?

foto: Frank Deboosere

Morgane vraagt zich af wat het verband is tussen landbouw en klimaat. Hoe schadelijk is de landbouw? Wat kan er nog beter? De weerman gaat in gesprek met Els Lemaire, coördinator van het ILVO-Expertisecentrum Landbouw & Klimaat.

foto: Frank Deboosere

Planeet Frank is een maandelijkse podcast over weer en klimaat. De montage is van Christine Van Tichel. 

Zelf een vraag over het klimaat of het weer? U kan ze stellen via planeetfrank@vrt.be, via sociale media met #planeetfrank. Of u kan het formulier hieronder invullen.

Meest gelezen