Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Prijs voor melk in België tot 44 procent lager dan in omringende landen

De prijzen voor consumptiemelk zijn in ons land tot 44 procent lager dan in Nederland en Duitsland. Dat zegt de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie. Aldi volgde onlangs Albert Heijn naar een stuntprijs van 0,55 euro per liter. "Het gevaar bestaat dat andere retailers verplicht zullen zijn om deze prijsdalingen te volgen", zegt de sectorvereniging. Het Algemeen Boerensyndicaat en de Boerenbond verzetten zich tegen de prijsverlaging.

Algemeen Boerensyndicaat, de belangenvereniging voor boeren actief in Vlaanderen, protesteerde vandaag bij Aldi. Ook de boerenbond is niet tevreden met de "stuntprijzen" die enkele retailers voor melk vragen. 

Boeren onderhandelen zelden rechtstreeks met supermarkten. De Confederatie van de Zuivelindustrie doet dat wel en bevestigt de recente prijsdaling. Waar voorheen 0,65 euro per liter werd betaald, pakte het Nederlandse AH onlangs uit met een stuntprijs van 0,55 euro.

"Recent heeft Aldi beslist om het zeer lage prijsniveau van Albert Heijn te volgen. Het liet zijn prijzen dalen met 0,10 euro per liter, en dat op een moment waarop alle grondstofprijzen stijgen."

De belangenvertegenwoordiger berekent dat een prijsdaling met 10 cent in België overeenstemt met een waardevernietiging van meer dan 30 miljoen euro. "Dit geld kunnen melkveehouders meer dan gebruiken om verder te verduurzamen en om een leefbaar inkomen te realiseren."

De Boerenbond is niet te spreken over de "stuntprijzen". "Duurzame melkproductie heeft ook een kostprijs en dit lijkt men vaak te vergeten", klinkt het. "Het is duidelijk dat deze spelers los van de marktrealiteit promostunten toepassen op melkproducten. Dit is voor ons onaanvaardbaar."

Het Algemeen Boerensyndicaat ging vandaag in overleg met de directie van Aldi en wil ook andere warenhuizen duidelijk maken dat de prijzenslag voor boeren onhoudbaar is geworden. De belangenvereniging vraagt dat supermarkten hogere prijzen vragen en de broodwinning van boeren niet onder druk zetten. Anders volgen hardere acties.

Meest gelezen