Psychologische hulp voor inwoners Halen na de wateroverlast

In Halen krijgen de inwoners gratis psychologische hulp, omdat ze vorige maand getroffen zijn door wateroverlast. De vzw Un Pass dans l'impasse stuurt mobiele teams naar de getroffen gebieden, om psychologische hulp te geven. 

De vzw bezoekt vooral Waalse gemeenten die getroffen zijn, maar ook in Halen is vandaag een mobiel team op pad. Ook al was de situatie in Halen minder ernstig dan in Wallonie, toch is de hulp daar nodig. "Zelfs als mensen enkel een ondergelopen kelder hebben gehad, hebben ze toch nood om hun verhaal te doen", zegt psychologe Orpha Pirlot van vzw Un Passe dans l'impasse. "We merken ook dat mensen veel angst hebben voor water. Als het opnieuw regent, zijn ze echt in paniek. Dus het is voor veel mensen geen evidente ervaring geweest."

Ondersteuning voor zelfstandigen

De mobiele teams besteden ook bijzondere aandacht aan de getroffen zelfstandigen. Zij luisteren naar hen, lijsten hun behoeften op, adviseren hen en maken hen attent op het psychologische steunsysteem dat voor hen beschikbaar is. Zij krijgen namelijk 8 gratis sessies bij een psycholoog en kunnen ook telefonisch ondersteund worden.

September

In september wordt een nieuw bezoekje gepland aan Halen. "We merken dat veel mensen bij het eerste bezoek nog bezig waren met opkuisen en verzekeringen, en dat de mensen hun hoofd nog niet stond naar psychologische ondersteuning",  zegt psychologe Orpha Pirlot. "We denken dat dat in een tweede fase meer aan de orde zal zijn."

Meest gelezen