Provincie Vlaams-Brabant

“Sport je Slim”: sporten en Nederlands leren tijdens kampen in Vlaamse Rand

Sport je Slim vzw uit Dilbeek organiseert deze zomervakantie “taalactiverende” sportkampen. De kampen combineren taal en sport en zijn bedoeld voor jongeren uit de Vlaamse Rand die nood hebben aan extra ondersteuning Nederlands.

De sportkampen zijn bedoeld voor kwetsbare, meestal anderstalige, leerlingen uit het basis en secundair onderwijs en jongvolwassenen met een mentale beperking. “Tijdens het kamp wordt het begrijpen, spreken en schrijven van het Nederlands tijdens sport, spel en studie gestimuleerd”, zegt Hilde Janssens van Sport je Slim. “Zo onderhouden deze jongeren hun kennis van de taal tijdens vakantieperiodes wat hun slaagkansen in het onderwijs bevordert.”

De jongeren worden naar de kampen doorverwezen via de scholen uit Dilbeek en omgeving,  de CLB's, de gemeenten uit het Pajottenland en sociale organisaties. De scholen van de deelnemers worden later ook geïnformeerd over de evolutie van de jongeren tijdens het kamp. Ook de ouders worden op het kamp uitgenodigd zodat ze hun kinderen achteraf op een goede manier kunnen opvolgen. Zij kunnen worden bijgestaan door een tolk.

Zeker in de Vlaamse Rand is het belangrijk dat alle kinderen goed Nederlands kennen
Gunther Coppens (N-VA), gedeputeerde voor Vlaams karakter

De provincie Vlaams-Brabant geeft 13.000 euro voor het project. “De combinatie van sport en taal zorgt ervoor dat zij een extra duwtje in de rug krijgen zodat ze een goede start kunnen nemen bij de aanvang van het nieuwe schooljaar”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter en Onderwijs. “Zeker in de Vlaamse Rand is het belangrijk dat alle kinderen goed Nederlands kennen. Dat helpt hen op school en in hun latere beroepsleven.” 

Ook de gemeente Dilbeek steunt dit project via promotie en infrastructuur. De school Don Bosco biedt lokalen aan. Ook in de Paasvakantie van 2022 zullen er “Sport je Slim”-kampen georganiseerd worden.

Provincie Vlaams-Brabant

Meest gelezen