Tieltse uitgeverij Lannoo vreest problemen door papiertekort

Bij uitgeverij Lannoo in Tielt verwachten ze vanaf komende herfst problemen met de boekenproductie door een uitzonderlijk tekort aan papier. Wereldwijd is er papier tekort, dat schrijft Het Nieuwsblad vanmorgen. Door de coronacrisis is de vraag sterk gestegen naar kartonnen dozen en verpakkingsmateriaal voor take away onder meer en online aankopen. 

Door de coronacrisis halen mensen vaker eten af en bestellen ze meer online. Bedrijven hebben daardoor meer kartonnen verpakkingsmateriaal nodig. Zoveel blijkbaar dat er een tekort aan papier dreigt. Maar dat is niet de enige reden. Veel uitgeverijen hebben tijdens de pandemie belangrijke publicaties uitgesteld en willen die nu allemaal min of meer tegelijk uitbrengen. Andere uitgeverijen, zoals Lannoo, dreigen daardoor in de problemen te komen.

Bijdrukken wordt moeilijker

Directeur Lieven Sercu van Lannoo vreest onder meer dat het veel moeilijker zal worden om snel nog bij te drukken als een boek succesvol is. "Het zou inderdaad wel eens kunnen dat de rekken een tijdlang leeg blijven op de plekken waar de populaire boeken liggen en dat je langer zal moeten wachten dan normaal." 

Ook een prijsstijging sluit hij niet uit. Al zal dat nog meevallen: de prijs van het papier is maar een klein deel van de kost om een boek te drukken. Veel uitgeverijen hebben bovendien prijsafspraken met hun leveranciers en die lopen voor een langere termijn. Ondertussen kan de papiermarkt nog stabiliseren. 

Meest gelezen