Directeur woonzorgcentrum over verplichte vaccinatie personeel: "Sommigen stappen dan liever uit de zorg"

Enkele woonzorgcentra vrezen dat ze personeel zullen verliezen als een vaccinatie verplicht wordt. Ze reageren daarmee op minister van Volksgezondheid Vandenbroucke die wil dat het coronavaccin verplicht wordt voor het zorgpersoneel. "Ik sprak al met enkelen die bij een verplichte vaccinatie niet meer zullen komen werken", zegt Katrijn Van Rossem, directeur van een woonzorgcentrum in Jette. 

Het zorgpersoneel verplicht vaccineren is het veiligst en dat begrijpen ook de woonzorgcentra in ons land. Maar toch zijn ze bij woonzorgcentrum Magnolia in Jette bang. "Ik heb al enkele personeelsleden gesproken die me zeiden dat als het coronavaccin verplicht wordt, ze niet meer zullen komen werken," zegt een bezorgde directrice Katrijn Van Rossem in "De Ochtend" op Radio 1.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet gisteren weten dat hij het coronavaccin wil verplichten voor het zorgpersoneel. Vooral in Brussel ligt de vaccinatiegraad bij zorgpersoneel nog te laag. In sommige woonzorgcentra is amper de helft van het personeel gevaccineerd. 

Pas op het Overlegcomité vrijdag kan de beslissing definitief vallen. Maar als het zover komt zullen sommige verpleegkundigen dus liever uit de zorg stappen, dan zich te laten vaccineren. Onder hen toekomstige moeders die bang zijn voor de gevolgen van het vaccin voor hun kind. "Het gaat weliswaar om een kleine groep," vervolgt Van Rossem, "maar sommigen zijn zeer strikt en iedere verpleegkundige is broodnodig. Iedereen weet dat er een enorm tekort is aan zorgpersoneel."

Herbeluister het gesprek met directrice Katrijn Van Rossem over vaccinatieverplichting bij zorgpersoneel uit "De ochtend" op Radio 1:

Als je in de zorg werkt, heb je de plicht om je te laten vaccineren

Johan Staes, Gedelegeerd bestuurder van Vlozo

Al hebben niet alle woonzorgcentra evenveel begrip voor weigeraars. “Als je in de zorg werkt, heb je de plicht om je te laten vaccineren”, benadrukt Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van Vlozo, de sectorfederatie van private zorgondernemers. “Het is jammer als je daardoor een zorgprofessional verliest, maar er telt maar één ding: de gezondheid en veiligheid van onze bewoners in de woonzorgcentra. Die centra moeten een veilige haven zijn voor ouderen.”

Meest gelezen