Radio 2

Vierdaagse van de IJzer is terug van weggeweest

Vorig jaar kon de Vierdaagse van de IJzer door de coronacrisis niet doorgaan, maar de komende dagen kunnen wandelaars zich weer helemaal uitleven. De Vierdaagse is een bekende wandeltocht die georganiseerd wordt door het leger. Iedere dag kunnen wandelaars, tussen de 8 en 32 kilometer stappen.

Vandaag start de 48ste editie van de Vierdaagse van de IJzer. Zowel burgers als militairen uit het binnen- en buitenland nemen eraan deel. "Met de Vierdaagse van de IJzer willen we de band tussen Defensie en de samenleving versterken door militairen en burgers samen te brengen tijdens een gemeenschappelijke sportieve inspanning. Meteen herdenken we op een respectvolle manier de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen, in het bijzonder zij die vielen op de slagvelden in de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog. En natuurlijk willen we de wandelaars op een aangename manier laten kennismaken met de historische en toeristische waarde van de regio", klinkt het bij Defensie.

"Ik ben dolblij dat ik kan meewandelen. Regen of zonneschijn het is mij allemaal gelijk", zegt een heel enthousiaste Leentje Vandenhoudt, een van de 4.000 wandelaars aan de IJzer.

Videospeler inladen...

8, 16, 24 of 32 kilometer

Wandelaars kunnen de komende 4 dagen kiezen tussen verschillende wandelafstanden: 8, 16, 24 of 32 kilometer. De deelnemers zullen rekening moeten houden met enkele nieuwe maatregelen. "We vragen aan de wandelaars om een mondmasker te dragen en afstand te houden van andere bubbels", zegt organisator Jef Verstraete. "Vroeger startten we altijd in groep, maar nu hebben we beslist om de deelnemers in fases te laten starten. Dat kan tussen 07.30 uur en 10.30 uur. Per halfuur kunnen er ongeveer 1.200 mensen starten. Er worden ook stewards ingezet om alles veilig te laten verlopen."

Radio 2

Meest gelezen