Radio 2

Vissen sterven door eendenkroos in kanaal Nieuwpoort-Duinkerke

In het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, ter hoogte van Veurne, zijn een hondertal vissen gestorven door eendenkroos. Dat zijn drijvende, felgroene waterplantjes. De afgelopen dagen werd de laag eendenkroos steeds dikker, waardoor het zuurstofgehalte in het kanaalwater daalde. Heel wat vissen zijn dus gestikt.

Het probleem met de eendenkroos op het kanaal tussen Nieuwpoort en Duinkerke is niet nieuw. "Het is een hardnekkig probleem", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. "In de zomer komt het eendenkroos-probleem regelmatig voor. De laag op het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke is op dit moment erg dik. Op sommige plaatsen meten we 10 tot 15 centimeter. Hier en daar begint de eendenkroos ook te rotten. Gelukkig is het op dit moment fris en regent het een beetje. Zo ontstaat er wat stroming op het water en blijft de vissterfte beperkt."

Eendenkroos verwijderen

De dode vissen opruimen, is geen gemakkelijke klus voor de brandweer. "De laag eendenkroos is echt wel dik en de vissen liggen verspreid op het wateroppervlak", zegt brandweerkapitein Rik Breem van Veurne. "We zijn nu aan het wachten op een externe firma, die een ponton zal brengen met daarop een transportband. Die ligt omgekeerd in het water en draait zo de eendenkroos op het ponton. Daarna kunnen de dode vissen sneller geruimd worden en hopen we dat er weer meer zuurstof in het water komt."

Radio 2

Meest gelezen