Wereldwijde papierschaarste voorspeld, zullen alle boeken op tijd in de winkel liggen?

Door alle online-aankopen stijgt de vraag naar verpakkingskarton, en dat doet dan weer de productie van papier stremmen. Drukkers en uitgevers moeten anticiperen, inschatten hoeveel exemplaren nodig zijn en ver op voorhand papier bestellen. "Een nieuwe druk vragen voor een week later zal niet meer kunnen", zegt Roland Grossey, uitgever bij Vrijdag.

De trend is al een poos aan de gang: de productie van karton voor verpakkingen stijgt, ten nadele van de vervaardiging van papier. Dat zorgt nu al voor een “begin van schaarste”, zegt Dirk Salens, CEO van groothandel van papier en karton Igepa Belux. 

De toelevering van papier loopt stroef. “Wij moeten heel lang wachten op papier. Vroeger was dat weken, nu is dat maanden,” zegt Salens. Hij verwacht dat de situatie in het najaar nog nijpender wordt, want “in de herfst stijgt de vraag naar drukwerk”.

Luister hier naar Dirk Salens in "De wereld vandaag" (Radio 1):

Salens ziet drie oorzaken voor het papiertekort. Er wordt gewoon minder papier gemaakt, omdat veel fabrikanten overgestapt zijn naar de productie van karton en verpakkingen, waar meer vraag naar is. Ten tweede wordt pulp, dat nodig is om papier te maken, ook vaker gebruikt voor hygiënisch papier, zoals wc- of keukenpapier, tissues of zakdoeken, waar vooral in Azië bij een groeiende middenklasse vraag naar is. En ten derde is er minder invoer van papier door de gestegen transportkosten.

Karton lijkt papier dus “op te eten” en dat heeft alles te maken met het karton waarin de producten zitten die we online bestellen.  “Als groothandelaar in verpakkingsproducten zie ik de groei. Er wordt minder papier gemaakt en meer karton en verpakkingen, waar bij de productie veel oud papier en pulp nodig is. E-commerce was al gestart voor de coronacrisis, maar is nog versneld,” stelt Dirk Salens vast. Omgekeerd was de papiermarkt al aan het verzwakken en heeft corona dat ook nog versneld.

Heeft het ook te maken met de digitalisering van de samenleving, waardoor we minder papier gebruiken, een formulier online invullen, de krant digitaal lezen? Dirk Salens: “Er is al jaren minder vraag naar papier, maar het verschilt per marktsegment. De boekenmarkt houdt goed stand, kranten hebben het moeilijk, reclamedrukwerk gaat op en neer, administratief drukwerk lijdt onder de digitalisering. Maar in zijn totaliteit is de daling significant en structureel.”

Liggen boeken op tijd in de boekhandel?

De dreigende papierschaarste kan gevolgen hebben voor drukkerijen en dus ook voor uitgevers, die traditioneel in de herfst meer boeken uitbrengen en daarbovenop ook met wegens corona uitgestelde publicaties komen. 

Wilco in Amersfoort, waar veel boeken voor Nederland en Vlaanderen worden gedrukt, merkt al een vertraging in de papierleveringen. “ Als ik papier in huis wil hebben, duurt zo'n bestelling normaal gesproken een paar weken. Nu moet ik vier maanden wachten, ” zegt Robert Jan de Rooij van Wilco aan de NOS. 

De Antwerpse drukkerij EPO, die de boeken van de gelijknamige uitgeverij drukt, merkt ook dat het moeilijker wordt om aan papier te raken. Maar het lukt nog, zegt Tom Vermeylen, "als we ruim op voorhand bestellen en op zoek gaan naar alternatieve leveranciers of eventueel naar andere formaten." Papier is trouwens niet de enige bezorgdheid, door de gestegen aluminiumprijs zijn ook de offsetplaten voor de drukkerij duurder. 

Alles is uit balans

De "latere leverbaarheid en de kleinere volumes" van het papier baren ook uitgeverij Lannoo in Tielt zorgen. "We moeten anticiperen en vroeger beslissen over productie en eventuele herdrukken," zegt productieverantwoordelijke Koen Warlop. "Soms worden de oplages verhoogd om zeker te zijn van voldoende voorraad." 

De problemen stellen zich vooral bij boeken met speciaal papier, zoals foto- of kookboeken. Dat papier wordt op maat gemaakt en besteld. Op korte termijn ziet Warlop geen gevolgen voor de verkoopprijs van boeken, maar volgend voorjaar kan dat eventueel wel anders zijn. 

"Alles is uit balans" is de conclusie van Koen Warlop. Uitgevers hebben te maken met onzekerheid over timing en kostprijs. Bovendien hebben nogal wat uitgevers boeken uitgesteld wegens corona en die moeten binnenkort op de markt komen, net op een ogenblik dat er papierschaarste dreigt.

Ronald Grossey van uitgeverij Vrijdag zag de schaarste al enkele maanden geleden aankomen. De gevolgen vallen voorlopig nog mee, zegt hij. Het wordt wel een opgave om snel in te spelen op de markt, bijvoorbeeld als er plots meer vraag is naar een boek "zal het moeilijk zijn om binnen een week een nieuwe druk te hebben". Het is niet denkbeeldig dat een populair boek dan even niet meer voorradig is. Uitgeverij Vrijdag denkt voorlopig niet aan prijsverhogingen.

Meest gelezen