Afghaanse journaliste smeekt NAVO-baas: "Alstublieft, breng ons niet terug in dezelfde situatie als 20 jaar geleden"

Dat de taliban opnieuw de macht hebben gegrepen in Afghanistan, is vooral voor vrouwen en meisjes erg verontrustend. Sommige vrouwen protesteren, maar de meeste zijn vooral erg bang dat hun rechten weer op grove wijze met voeten zullen worden getreden. Die angst werd gisteren tastbaar aan het einde van de persconferentie van NAVO-baas Jens Stoltenberg. Een Afghaanse journaliste smeekte hem in tranen om de taliban niet te erkennen.  

Hoezeer velen, vooral vrouwen, de machtsovername van de taliban vrezen, werd gisteren pijnlijk duidelijk tijdens de persconferentie van NAVO-baas Stoltenberg. Een Afghaanse journaliste die in Brussel woont en werkt, wilde een vraag stellen, maar werd erg emotioneel. Ze smeekte de NAVO-baas om de Afghaanse vrouwen niet in de steek te laten. 

"Duizenden vrouwen zijn onzeker over de toekomst en over wat er met hen zal gebeuren", zei ze in tranen. "Ze vragen zich af wat die voorbije 20 jaar waard waren, toen de NAVO en de internationale gemeenschap in Afghanistan waren. En nu gaan we weer 20 jaar terug in de tijd. Alstublieft, erken de taliban niet en breng ons niet terug in dezelfde situatie." 

Videospeler inladen...

"Het is een nachtmerrie die werkelijkheid wordt voor Afghaanse vrouwen en meisjes die opgroeiden de voorbije 20 jaar", zegt ook Heather Barr, directeur van de afdeling vrouwenrechten bij Human Rights Watch. "Zij dachten dat de talibanperiode een donkere schaduw uit het verleden was. Iets wat zij godzijdank nooit meer zouden moeten ondergaan." 

Barr bestudeert de situatie van de Afghaanse vrouwen al vele jaren. Met een bang hart kijkt ze naar de terugkeer van de taliban.

Bekijk de reactie van Heather Barr in deze "Terzake"-reportage: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen