Nicolas Maeterlinck

Derde prik voor mensen met verzwakt immuunsysteem, nog geen beslissing over vaccinverplichting zorg

De meest kwetsbare mensen met een verzwakt immuunsysteem zullen binnenkort een derde dosis van het vaccin krijgen. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid samen beslist. Het gaat om een groep van 300.000 à 400.000 Belgen. Een beslissing over de verplichting van de vaccinatie bij het zorgpersoneel is nog niet genomen.

De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid heeft het licht op groen gezet voor een derde prik van een coronavaccin bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het gaat naar schatting om een zeer kwetsbare groep van zo'n 300.000 tot 400.000 Belgen.

"Die mensen gaan een Pfizer- of Modernavaccin krijgen", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aan VRT NWS. "Dat geldt ook voor wie bij zijn eerste prik(ken) een vaccin van AstraZeneca of Johnson&Johnson kreeg."

Concreet gaat het om een groep mensen met aangeboren afweer­stoornissen, patiënten die nierdialyse nodig hebben, bepaalde hiv-patiënten, patiënten die een bepaalde kankerbehandeling volgen en mensen die medicatie nemen die hun immuunsysteem verzwakt.

De huidige data toont niet aan dat zo'n boostershot nodig is

Voor die groep mensen zou volgens de ministers van Volksgezondheid een derde prik zinvol zijn. Nochtans is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het daar niet mee eens. "De huidige data toont niet aan dat zo'n boostershot nodig is", zegt Soumya Swaminathan van de WHO op een persbriefing.

Ook in het rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg staat dat het nog niet is bewezen dat zo'n derde prik zinvol is bij risicogroepen. Er staat wel in dat een extra dosis van een mRNA-vaccin (zoals Pfizer of Moderna) "kan resulteren in een toename van antistoffen en een sterkere immuunrespons", maar dat het nog "niet is aangetoond dat dit ook een betere bescherming tegen een infectie zal bieden".

De WHO vraagt dan ook rijkere landen met aandrang om eerst heel de wereld volledig te vaccineren voor er een derde prik komt. "Het zijn genoeg vaccins in de wereld, maar ze gaan niet naar de juiste plaatsen in de juiste volgorde", zegt WHO-adviseur Bruce Aylward op hetzelfde persmoment.

Derde prik in vaccinatiecentra

De derde prik zal de volgende maanden georganiseerd worden in de vaccinatiecentra. "Wij zien er geen probleem in om dat tussen september en midden oktober te voorzien", klinkt het bij verschillende vaccinatiecentra.

Voor hoogbejaarden en andere risicogroepen wordt nog bijkomend onderzoek afgewacht. "We nemen beslissingen op basis van wetenschappelijke adviezen, maar voor die groep is er nog geen definitief rapport", zegt Beke daarover. "Wanneer blijkt dat het opportuun is voor die groep, gaan we dat uiteraard ook beslissen."

Nog geen beslissing over verplichte vaccinatie zorgpersoneel

Ook de mogelijke verplichte vaccinatie van zorgpersoneel lag op tafel, maar daar is nog geen definitieve beslissing over genomen. Nochtans zijn de meeste ministers het er in principe wel over eens. Het is nog wachten op een aantal adviezen om dat mogelijk te maken. Die worden pas tegen september verwacht.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet eergisteren in "Terzake" nog weten voorstander te zijn van die verplichting. "Als voorbeeld voor andere mensen, en voor de veiligheid", zei hij toen. Ook de Brusselse regering is ervoor gewonnen.

"Ik vind het onbegrijpelijk dat je in de zorg zou werken, maar je niet zou laten vaccineren", zegt Beke vandaag. Al wijst hij er wel op dat de vaccinatiecijfers - ook bij zorgpersoneel - in Vlaanderen zeer hoog zijn. Toch verzet Beke zich naar eigen zeggen niet tegen een verplichting. "De juiste omstandigheden moeten wel nog uitgeklaard worden", zegt hij. "Wat is bijvoorbeeld de sanctie als je het niet doet?"

Meest gelezen