Mensen in Jalalabad betoogden voor het behoud van hun nationale vlag.

Doden bij protest tegen de taliban in Jalalabad: ook in Kaboel treden de taliban brutaal op tegen burgers

In de oostelijke Afghaanse stad Jalalabad zouden zeker drie mensen zijn doodgeschoten bij de onderdrukking van een betoging tegen de talibanrebellen. Ook in de hoofdstad Kaboel zouden de taliban erg hardhandig optreden tegen burgers. Blijkbaar heeft hun belofte om geen wraak te nemen en burgers niet lastig te vallen, weinig inhoud.

Jalalabad -een stad met meer dan 200.000 inwoners niet zo ver van de grens met Pakistan- was een van de laatste grote Afghaanse steden die dit weekend in handen vielen van de extremistische talibanrebellen. 

Het incident in Jalalabad vond plaats nadat burgers op een plein de vlag van de taliban vervangen hadden door de zwart-rood-groene nationale vlag van Afghanistan. Volgens de lokale politie raakten de gemoederen daarop verhit en openden de taliban het vuur op de manifestanten. Daarbij zouden zeker drie doden en een aantal gewonden zijn gevallen. Andere mensen zouden zijn geslagen door de taliban.

Het gaat voor zover bekend om het eerste openlijke volksprotest van burgers tegen het nieuwe talibanbestuur. Dat heeft nog niet gereageerd op de schietpartij in Jalalabad.

Protest en geweerschoten in de straten van Jalalabad

Videospeler inladen...

De kwestie rond de vlaggen ligt vooral nu erg gevoelig. Morgen is het de nationale feestdag in Afghanistan. Dan wordt herdacht dat het land in 1919 onafhankelijk werd van de Brits-Indische invloed na de Derde Brits-Afghaanse Oorlog. In ruil voor die erkenning moest Afghanistan wel gebied opgeven aan wat nu Pakistan is. Die kwestie verzuurt nog altijd de relaties tussen beide landen, te meer daar nationalistische Afghanen Pakistan verwijten de taliban te steunen.

Een beeld van enkele dagen geleden: een medicus die poliovaccins injecteerde, werd neergeschoten, wellicht door taliban.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Geweervuur en chaos rond de luchthaven van Kaboel (zie video hieronder)

Een gelijkaardig beeld is er in de hoofdstad Kaboel en dan vooral in de omgeving van de luchthaven. Die is in handen van 4.500 Amerikaanse en andere westerse militairen, maar de rest van Kaboel wordt gecontroleerd door de taliban. De volgende dagen zouden er nog meer Amerikaanse militairen op de luchthaven aankomen. 

Videospeler inladen...

Die proberen de duizenden mensen tegen te houden die via de luchthaven willen vertrekken. Volgens Clarissa Ward, een journaliste van de tv-zender CNN die ter plaatse is, hebben de taliban in de lucht geschoten om de menigte tegen te houden. Er worden ook mensen geslagen. De Amerikaanse krant "Los Angeles Times" toont foto's van een bloedende vrouw die op de grond ligt en van bloedende kinderen. Dat gaat allemaal in tegen eerdere beloften van de taliban dat ze mensen die weg willen, zouden laten vertrekken en vrouwen zouden respecteren.

Veel van de samengestroomde mensen rond de luchthaven hebben wel degelijk Amerikaanse papieren en een "green card" wat hen toegang zou moeten geven tot de VS, maar volgens CNN-journaliste Ward laten de taliban hen niet door. Op de luchthaven zelf komt de evacuatie nu echt op gang: vandaag zouden er 2.000 mensen vanuit Kaboel zijn vertrokken.

De Amerikaanse militairen op de luchthaven zouden nu regelmatig contact hebben met de taliban om incidenten te vermijden en om mensen toe te laten op de luchthaven. Toch zouden volgens de VS veel mensen vanuit Kaboel nog altijd op de luchthaven geraken.  (Lees verder onder de foto).

Mensen gaan op de luchthaven van Kaboel aan boord van een Spaans A400M-transportvliegtuig.

“De toestand op straat is heel kritiek, heel slecht.” Een Belg getuigt over de toestand in Kaboel.

Videospeler inladen...

Verzet tegen taliban lijkt zich te organiseren

In Kaboel was er vandaag blijkbaar ook een protest van vrouwen tegen de taliban. Tegelijk is er een andere ontwikkeling: zo lijken de gevallen regering en de etnische milities zich klaar te maken voor een nieuwe strijd tegen de taliban. 

Zo heeft vicepresident Amrullah Saleh zich via Twitter uitgeroepen tot president en opvolger van het gevluchte staatshoofd Ashraf Ghani. Saleh beroept zich op de grondwet en roept de Afghanen op tot verzet tegen de taliban die hij als marionetten van Pakistan beschouwt.

Het zou niet bij woorden blijven: in een video is te zien hoe vicepresident Saleh overleg pleegt met minister van Defensie generaal Bismillah Mohammedi en met Ahmad Massood, de zoon van de legendarische Tadzjiekse krijgsheer Ahmad Shah Massood die net voor 9/11 vermoord werd door Al Qaeda. De video zou aantonen dat het verzet zich organiseert in de Panjshirvallei ten noordoosten van Kaboel, waar Massood in het verleden met succes stand heeft gehouden tegen de Sovjets, maar nadien ook tegen de taliban. 

Als Saleh en Massood hun zin krijgen, betekent dat wellicht een heropstanding van de "Noordelijke Alliantie", een coalitie van minderheden zoals Tadzjieken, Oezbeken en sjiitische Hazara's tegen de taliban en aangevuld met gevluchte regeringssoldaten. Twee andere bekende toplui van die alliantie -de Tadzjiek Atta Mohammed Noor en de Oezbeek Rashid Dostum- zijn onlangs kunnen ontsnappen over de grens met Oezbekistan.

Overigens is vandaag bevestigd dat de zondag gevluchte Afghaanse president Ashraf Ghani is aangekomen in de Verenigde Arabische Emiraten. 

De gevluchte Afghaanse president Ashraf Ghani heeft bij zijn aankomst in de Emiraten een verklaring afgelegd.

Videospeler inladen...

De situatie in Afghanistan: patrouilles van de taliban en spanningen in de straten

Videospeler inladen...

Meest gelezen