Colorado Rivier, juli 2021
2021 David McNew

Verenigde Staten kondigen voor allereerste keer watertekort af in de Colorado

De Amerikaanse regering heeft maandag voor de allereerste keer een watertekort afgekondigd in de rivier de Colorado, in het zuidwesten van het land. Het westen van Noord-Amerika wordt al maanden geteisterd door droogte en bosbranden. De watervoorziening van zo'n 40 miljoen mensen hangt af van de rivier. 

Lake Mead, het waterreservoir dat gecreëerd is door de Hoover Dam in het westen van de Verenigde Staten, is tot op zijn laagste punt ooit gezakt. Lake Mead is het grootste kunstmatige meer van de VS en ligt op zo'n 50 kilometer ten oosten van Las Vegas. Ook het waterpeil van Lake Powell, het op één na grootste stuwmeer van de VS, ligt op een historisch dieptepunt. 

De Amerikaanse federale regering heeft vanwege de droogte voor de allereerste keer ooit een watertekort afgekondigd. "We halen er meer water uit dan erin komt," zegt Matthew Lachniet, paleoklimatoloog, aan BBC News. 

40 miljoen mensen

Lake Mead is er al sinds de jaren 30 en is er gekomen dankzij de Hoover Dam. Die werd gebouwd om de Colorado in te dammen aan de grens tussen Nevada en in Arizona. Het meer is van cruciaal belang voor de watervoorziening van miljoenen mensen in de steden Los Angeles, San Diego, Phoenix en Las Vegas. Het zorgt ook voor elektriciteit voor 1,3 miljoen mensen. 

De afkondiging van het watertekort leidt tot minder watervoorraad voor de inwoners van de staten Arizona, Nevada en het aangrenzende land Mexico vanaf oktober. Vooral de boeren in Arizona zullen daar problemen van ondervinden. De staat verliest 18 procent van het normale toegewezen water en de verwachting is trouwens dat het waterpeil zal blijven dalen. 

We zien hier de gevolgen van de klimaatverandering

Tanya Trujillo, onderminister voor Water en Wetenschap

"We zien hier de gevolgen van de klimaatverandering," zegt Tanya Trujillo, onderminister voor Water en Wetenschap van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze wijst erop dat de staten te maken krijgen met verschroeiende temperaturen en een droge bodem.

Het waterpeil in de regio daalt al langer dan vandaag. De regio krijgt al 22 jaar te maken met een "megadroogte". Het zakkende waterpeil heeft dan ook een impressionante witte "badkuipring" van minerale afzettingen gecreëerd langs de aan de oevers van de rivier. 

"In de bijna 100-jarige geschiedenis van het stuwmeer is er nog nooit zo'n groot watertekort geweest," zegt Sarah Porter, directeur van het Kyl Center for Water Policy aan de Arizona State University. "De meeste mensen zullen er geen direct effect van ondervinden, maar het is een grote rode vlag die aantoont dat we ons zullen moeten aanpassen aan een drogere toekomst." Trujillo vindt dat het dan ook nu tijd is om actie te ondernemen.

De "badkuipring" aan de Colorado Rivier op 1 juli 2021
2021 David McNew
Lake Powell op 2 juli 2021
2021 David McNew

Meest gelezen