Nederland brengt eerste 16 Belgen terug uit Afghanistan: vlucht geland op Schiphol, nog verschillende controles

Op de luchthaven van Schiphol in Nederland is een militair vliegtuig aangekomen, met aan boord ook 16 Belgen die geëvacueerd zijn uit Afghanistan. Om wie het precies gaat, is nog niet duidelijk. Hun paspoort zal nog worden gecontroleerd. Via een Franse vlucht is eerder al één Belg weggeraakt uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Vanmiddag lukte voor het eerst een Nederlandse evacuatiemissie op de luchthaven van Kaboel. In totaal werden 35 Nederlanders meegenomen, maar ook 2 Duitsers, 2 Britten en ook 16 Belgen. Dat zei de Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld vanmiddag.  Het vliegtuig had maar een halfuur tijd op de luchthaven en er was nog plaats. Daarom werden ook andere Europeanen meegenomen. "Als we plek hebben voor anderen nemen we ze mee", zegt een kolonel. 

De Nederlandse minister Bijleveld gaf meer tekst en uitleg. "Deze groep is al in veiligheid gebracht", zegt ze:

Videospeler inladen...

Het toestel, een C-17, vloog naar de Georgische hoofdstad Tbilisi. Daarna werden de passagiers op een vlucht naar de luchthaven van Schiphol in Nederland gezet. Het vliegtuig kwam daar om iets voor 23 uur aan. 

Bekijk hier de landing van het vliegtuig op Schiphol.

Videospeler inladen...

Wie de 16 Belgen precies zijn, is ook nog niet duidelijk. Ook Buitenlandse Zaken lijkt dat momenteel niet te weten. Zelfs of het effectief Belgen zijn, is niet honderd procent zeker. De situatie op de luchthaven in Kaboel is bijzonder chaotisch en de mensen aan boord van het toestel zouden met handopsteking hebben aangegeven tot welke nationaliteit ze behoren, valt te horen bij het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken. 

Alle passagiers van de vlucht worden afgeschermd voor de pers. Volgens de openbare omroep NOS zullen ze allemaal alvast slapen in Nederland. Er volgt ook nog een paspoortcontrole - om er zeker van te zijn dat ze de nationaliteit hebben die ze beweren - en ze zullen ook een coronatest moeten afleggen. Ook de Belgische autoriteiten zijn op de luchthaven om te helpen. 

Belgische evacuaties

Gisteren kon Frankrijk al een landgenoot evacueren. Dat heeft het persagentschap Belga vernomen uit twee betrouwbare bronnen. De Belg was mogelijk aan boord van een vlucht met een 40-tal mensen die gisterochtend landde in de Verenigde Arabische Emiraten. De passagiers konden van daaruit doorreizen naar Parijs.

Ons land stuurt zelf ook transportvliegtuigen naar Afghanistan. Het gaat om twee C-130-vliegtuigen en één nieuwe A-400M van het Belgische leger. De eerste C-130 is rond de middag opgestegen. Kort daarop is de tweede C-130 vertrokken en voor 17 uur volgde nog een A-400M. De bestemming is in eerste instantie de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Volgens Defensie kan een eerste evacuatievlucht uit Kaboel vrijdagmorgen plaatsvinden.

Ondertussen heeft het Amerikaanse leger in 24 uur tijd naar eigen zeggen ongeveer 2.000 personen teruggevlogen vanop de luchthaven van Kaboel. De Amerikaanse minister van Defensie John Kirby  gaat ervan uit dat ook de komende 24 uur 2.000 passagiers kunnen vertrekken. Het gaat om Afghanen, inwoners van andere Navo-lidstaten en Amerikanen

Meest gelezen