Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Forse stijging dodentol Haïti: al bijna 2.000 doden gemeld

De officiële dodentol van de zware aardbeving in Haïti is gestegen tot 1.941. Er zijn ook meer dan 9.900 gewonden. Dat melden de lokale autoriteiten. Bovenop de ellende kwam nog de overtrekkende tropische storm Grace, waardoor de zoekacties tijdelijk werden stilgelegd. Omdat lang niet alles doorzocht is, is de vrees groot dat het aantal slachtoffers nog zal stijgen.

Een volle vier dagen na de zware aardbeving kwamen er nog altijd gewonden naar het ziekenhuis van L’Asile, diep in het zuid-westen van het land. De gewonden, met gebroken armen of benen, waren vanuit het platteland niet eerder tot bij het ziekenhuis geraakt. Het is tekenend voor de situatie in Haïti. Een totaalbeeld van de omvang van de ramp is er niet, de balans kan nog zwaar oplopen. Gisterenavond meldden de Haïtiaanse autoriteiten 1941 doden, een stijging van het aantal doden met maar liefst 500. Het aantal gewonden is intussen opgelopen tot 9900. 

De zoekactie naar mogelijke overlevenden en de berging van vermiste slachtoffers is hervat, nadat de doortocht van tropische storm Grace alles een tijd had doen stoppen. De gietende regen betekende een ramp bovenop een ramp voor de vele duizenden daklozen in het rampgebied. Volgens de overheid hebben zeker 30.000 gezinnen geen dak meer boven hun hoofd. 

Dat de overheid afwezig blijft en de hulpverlening maar traag op gang komt, wekt almaar meer woede en frustratie bij de Haïtianen op, wat het hoofd van de Civiele Bescherming met zoveel woorden toegaf aan persbureau AP. 

De noden onder de bevolking zijn dan ook hoog. Volgens Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, hebben naar schatting een half miljoen kinderen geen of beperkte toegang tot opvang, drinkwater, eten of gezondheidszorg. 

Meest gelezen