Gouverneur West-Vlaanderen wil warmtecamera's over hele kustlijn om migranten op bootjes op te sporen

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, wil dat er aan de hele kust warmtecamera's komen om de migratieproblematiek aan te pakken. Ze doen dat in kleine bootjes en dat is levensgevaarlijk. "Vorige week zijn er vanuit Frankrijk 1.500 transmigranten vertrokken, het probleem wordt erger", aldus De Caluwé.

Gouverneur Decaluwé wil met warmtecamera's de volledige kustlijn en de zee tot 35 kilometer ver in beeld brengen. "We hebben niet zo een lange kustlijn, met 4 of 5 warmtecamera's kan je de hele Belgische kustlijn afdekken", aldus De Caluwé in "De ochtend" op Radio 1. Met de camera's kan men makkelijker ingrijpen als er migranten op bootjes het Kanaal willen oversteken vanuit Frankrijk of ons land. 

"Vorige week viel er een dode in Franse wateren", aldus De Caluwé in "De ochtend". Herbeluister hier het hele gesprek:

"Maar de camera's kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden", zegt gouverneur Decaluwé. "De douane en de federale politie kunnen er ook gebruik van maken, in de strijd tegen drugshandel op zee. Ook voor het Maritiem Reddings- en coördinatiecentrum (MRCC) kunnen die warmtecamera's handig zijn. Het MRCC wordt namelijk vaak geconfronteerd met kleinere bootjes op zee, die niet te zien zijn op de radars."

Er vallen doden waarvan we het niet weten

Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen

Veiligheid verhogen

Vorig jaar werd er al eens een test uitgevoerd met zo'n warmtecamera in De Panne en dat was meteen een succes. De hulpdiensten hebben toen 2 bootjes met mensen kunnen redden. Ze waren in moeilijkheden geraakt op zee. De camera's kosten zo'n 300.000 à 400.000 euro per stuk. De gouverneur van West-Vlaanderen wil dat Europa en Vlaanderen daarin investeren. "Het zal echt de veiligheid verhogen. De tijd dat men met patrouilles op het strand rondloopt, is voorbij. We hebben daar ook geen mankracht meer voor. We moeten het probleem dus op een andere manieren oplossen. Als gouverneur wil ik dat gerust coördineren", besluit Decaluwé.

Mensensmokkelaars worden inventiever, dus moeten er inventievere middelen komen

Carl Decaluwé

Het afgelopen half jaar staken 60 procent meer mensen illegaal de buitengrenzen van de EU over. Vaak proberen ze uiteindelijk in het Verenigd Koninkrijk te geraken met bootjes, wat dus levensgevaarlijk is. "Er vallen waarschijnlijk doden waarvan we het niet weten. Vorige week zijn er 1.500 transmigranten vanuit Frankrijk vertrokken. Ze kennen de zee en stroming niet en komen dan in onze wateren terecht. Vorige week is er ook een dode gevallen. Het probleem wordt erger", aldus De Caluwé. "Mensensmokkelaars worden altijd maar inventiever, dus moeten we inventieve middelen inzetten."

Meest gelezen