Inschrijvingen waarschuwingssysteem BE-Alert nemen jaarlijks toe in Oost-Vlaanderen: bijna verviervoudigd

Elk jaar stijgt het aantal inschrijvingen voor het alarmeringssysteem BE-Alert in Oost-Vlaanderen. Het systeem stuurt een sms bij rampen of crisissituaties. De uitwerking van BE-Alert kwam na de Pukkelpopstorm in een stroomversnelling. "Door de Pukkelpopramp in 2011 was er veel politieke aandacht voor alarmering", vertelt Laura Demullier van het Nationaal Crisiscentrum. 

Het aantal inschrijvingen voor het waarschuwingssysteem BE-Alert nemen elk jaar toe in Oost-Vlaanderen.  Sinds 2017 is het systeem officieel in werking gegaan. Toen hadden 36.000 burgers zich aangemeld, maar momenteel zijn er 151.000 Oost-Vlamingen ingeschreven bij BE-Alert.  "We komen steeds meer in de aandacht door grootschalige campagnes, maar ook door de coronacrisis", geeft Laura Demullier van het Nationaal Crisiscentrum mee.

Burgers schrijven zich in omdat ze geïnformeerd willen worden 

Laura Demullier, Nationaal Crisiscentrum

Noodsituaties

Niet alleen corona deed het aantal inschrijvingen toenemen, maar ook de recente overstromingen en andere natuurrampen. "Door storm Ciara begin vorig jaar kregen we een duizendtal extra inschrijvingen op zeer korte tijd." Bij zulke crisissituaties gaan de lokale overheden het systeem gebruiken om met burgers te communiceren, door op lokatie gebaseerde meldingen uit te sturen. "Ook mensen die niet aangemeld zijn bij BE-Alert krijgen dan een sms", zegt Demullier.

Onder impuls van het Pukkelpopdrama

In de nasleep van de Pukkelpopramp werd een pilootproject opgestart in 2014.  Het idee was om "een dienst aan te bieden die rechtstreeks berichten af kan leveren bij burgers", legt Demullier uit. "Er werd toen meteen in dialoog getreden met telecomoperatoren en de hele werking rond het alarmeringssysteem kwam in een stroomversnelling." 

Het heeft een andere betekenis dan gewoon een muziekfestival, voor ons is dat Marijke

Dirk De Wilde, vader van Marijke

10 jaar geleden vielen er 5 doden tijdens het Pukkelpopdrama, onder wie  Marijke De Wilde uit Hamme. Haar vader Dirk blijft Pukkelpop belangrijk vinden, maar door de coronacrisis kon het festival voor het tweede jaar op rij niet doorgaan. "Zeker rond de tijd dat normaal gezien Pukkelpop had moeten plaatsvinden, voel je toch een soort van gemis", vertelt hij. "Alsof iets gestopt is dat ons onlosmakelijk met Marijke verbindt."

kasto80

Meest gelezen