Lennert Coorevits van Compact Disk Dummies na Pukkelpopstorm: "Als het onweert tijdens een concert, ben ik er niet gerust op"

Lennert Coorevits van de Compact Disk Dummies uit Desselgem was er 10 jaar geleden bij tijdens de storm op Pukkelpop. Toen stond hij als gewone festivalganger in de tent die instortte. Er kwamen op het festival 5 mensen om het leven. "Als ik op een festival moet optreden, controleer ik altijd nog even of de tent en het podium verstevigd zijn."

Het is vandaag precies 10 jaar geleden dat een zware storm over het festivalterrein van Pukkelpop in Hasselt raasde en een tent liet instorten. Daarbij vielen toen 5 doden. Lennert Coorevits uit Desselgem van de Compact Disk Dummies stond helemaal vooraan in die tent voor het concert. "Ik stond samen met mijn maat op een van de eerste rijen omdat we echt graag die band wilden zien optreden. Vele anderen kwamen in de tent schuilen voor de regen en de hagel. Plots viel een van de schermen naar beneden. Daarna schoot er een zeil van de tent los. Pas toen konden we zien hoe hard het buiten aan het stormen was. Daarna begon andere stukken van de tent los te schieten. Iedereen stormde richting de uitgangen naar buiten. Op dat moment was er heel veel chaos en daarna is de tent uiteindelijk volledig ingezakt."

Vlak na de storm reageerden Lennert en zijn beste vriend in een kort interview voor het journaal op het hele gebeuren. "Wij waren één van de eersten die konden geïnterviewd worden voor de camera. Ik heb het fragment na mijn thuiskomt nog heel veel teruggezien op televisie. Tijdens het interview heeft mijn beste vriend een verband rond zijn hoofd. Hij was een van de vele lichtgewonden. Toen we naar buiten liepen had hij een van de losgeschoten palen tegen zijn hoofd gekregen. In alle chaos ben ik ook met hem meegeweest naar de turnzaal, die ingericht was als een soort van veldhospitaal. Het was heel bevreemdend om die baxters aan de sportrekken te zien hangen. Ikzelf en de rest van de vriendengroep, die nog op de camping was, raakten gelukkig niet gewond", herbeleeft Lennert het festival. 

Voorzichtig bij elk concert

18 augustus 2011 is een dag die veel mensen bijblijft, zo ook voor Lennert. "Ik heb die dag vaak in mijn hoofd opnieuw afgespeeld. In 2012, het jaar erna wonnen we met Compact Disk Dummies Humo's Rock Rally. Daardoor hebben we in die zomer op verschillende festivals gespeeld. Bij ieder optreden was ik aan het checken hoe de tenten stonden, of het podium vast stond en of de palen van de tenten genoeg verstevigd waren. Van zodra het begon te onweren tijdens een concert, werd ik heel angstig en nu eigenlijk nog altijd een beetje. Als het onweert tijdens een optreden van ons, ben ik er niet gerust op. Het heeft dus wel zeker een impact op mij nagelaten."

Dit jaar spelen de Compact Disk Dummies op de kleinere editie van Pukkelpop, in het Zomerkwartier in Hasselt, want de officiële editie van Pukkelpop 2021 werd opnieuw door corona afgelast. "We hebben toch wel een redelijke zomer gehad. Iedere week stonden er een aantal shows gepland en uiteindelijk zat onze zomer toch vol", vertelt Lennert opgelucht. 

Meest gelezen