Instagram Marieke Blomme

Slaagt Marieke Blomme er vandaag in om als eerste vrouw ooit de Belgische kustlijn af te zwemmen?

Vandaag probeert Marieke Blomme uit Mariakerke bij Gent als eerste vrouw ooit de volledige Belgische kustlijn af te zwemmen. Daarnaast probeert ze het wereldrecord af te snoepen van Matthieu Bonne uit Bredene. Hij slaagde er vorig jaar als eerste Belg in om de 67 kilometer van De Panne naar Knokke-Heist te zwemmen en deed dat in 23 uur, 18 minuten en 58 seconden. Marieke wil er maar 18 uur over doen.

Marieke Blomme uit Mariakerke zwemt al bijna 20 jaar in open water. Na het wereldrecord van Matthieu Bonne uit Bredene vorig jaar begon het ook bij haar te kriebelen om de volledige Belgische kustlijn af te zwemmen. Dat betekent 67 kilometer in totaal, van De Panne naar Knokke-Heist. Geen enkele vrouw deed het haar voor. Maar zal ze erin slagen? "Ik hoop vooral dat ik aankom", vertelt ze aan Radio 2. "Het zou leuk zijn mocht ik er maar 18 uur over doen. Niet per se om het wereldrecord te breken, maar eerder om praktische redenen. Zo moet ik maar 1 keer 6 uur tegen de stroom in zwemmen. Ik weet niet of het haalbaar is. Alles moet goed zitten: mijn fysiek, de windrichting, de stroming ..."

Zwemmen in badpak

De openwaterzwemster is rond 7.10 uur vanmorgen in het zeewater gesprongen, ter hoogte van De Panne. Ze wordt begeleid door Stéphanie. "Wij volgen Marieke in een bootje om haar de weg te wijzen en haar op tijd eten te geven", vertelt ze aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Op dit moment gaat het nog goed met haar. Het ziet er allemaal comfortabel uit."

De temperatuur van het zeewater bedraagt ongeveer 19 graden. "Net voor de start hebben we haar helemaal ingevet. Dat vet dient om haar warm te houden. Voor de recordpoging mag ze geen wetsuit aan hebben. Ze zwemt dus gewoon in haar badpak."

Marieke Blomme, een paar dagen voor haar recordpoging
Radio 2

Marieke ging normaal gezien op maandag 16 augustus het zeewater induiken, maar door het slechte weer heeft ze beslist om pas vandaag haar poging te wagen. "De weersomstandigheden zijn suboptimaal", zegt begeleidster Stéphanie. "Er zijn op dit moment wel wat golven, maar die zijn niet problematisch. Nu zwemt ze met de stroom mee. Vanmiddag nemen de golven af, net op het moment dat ze tegenstroom zal moeten beginnen zwemmen. Dus dat is zeker oké."

Matthieu Bonne zwom vorig jaar in september in 23 uur, 18 minuten en 58 seconden de Belgische kustlijn af. Marieke wil daar maar 18 uur over doen. "In theorie zou het moeten lukken. Ik heb alles berekend op basis van de gemiddelde zwemslag van Marieke en de gemiddelde stroming die je voor of tegen hebt", vertelt Stéphanie. "Maar we zullen het wel zien. Voorlopig zit ze goed op schema."

Rijstballen en pindakaas

Marieke krijgt op tijd en stond eten en drinken, zodat haar energie op peil blijft. "Ze krijgt af en toe rijstballen te eten, maar ook pindakaas en energierepen. In Oostende en Zeebrugge moet ze even uit het water. Dan krijgt ze pannenkoeken te eten. Sportdrankjes worden afgewisseld met thee, omdat ze ook af en toe iets warms binnen moet krijgen."

De recordpoging is bedoeld om de aandacht te vestigen op gelijke kansen in de sport voor iedereen. Alle donaties worden verleend aan 2 goede doelen: The Homestretch Foundation en Snowbility.

Meest gelezen